2019. október 19.,
szombat, Nándor napja

Menczer: Külpolitikánk sarokköve a külhoni magyarok melletti kiállás

2019. július 9., kedd 16:02

A külpolitika egyik legfontosabb sarokköve a külhoni magyarok melletti kiállás - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért valamint Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára. Menczer Tamás kiemelte: a magyar kormány folyamatos kapcsolatot tart és párbeszédet folytat az ottani nemzeti közösséggel. A politikus a megmaradás és boldogulás legfontosabb feltételének az anyanyelv használatát és a magyar nyelvű oktatás meglétét nevezte. Az államtitkár leszögezte: Magyarországnak továbbra is elfogadhatatlan az ukrán nyelvtörvény és az úzvölgyi katonatemető ügye.

Erdély illetve a román politika vonatkozásában azt tudom mondani, hogy volt egy jobb időszak itt a közelmúltban mögöttünk. Eredményekről is be tudunk számolni, például a Marosvásárhelyi katolikus iskola újraalapításáról, újraindításáról. Most azonban megint problémákkal szembesülünk. Fontos elsőként említeni az úzvölgyi esetet, amely bizonyára mindenki előtt ismert, de a közigazgatási törvény megváltoztatását is aggodalommal figyeljük mint ahogyan a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetemet is lehetne említeni ahol a törvényi előírás ellenére még mindig nincsen magyar szak. Ugyanakkor fontos ebben a vonatkozásban azt is megemlíteni, hogy Románia fontos partner ország.

-mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért valamint Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

HírTV