2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Megyei lapokat vett Heinrich Pecina - Minden vidéki lap a Fideszé lehet

2017. július 31., hétfő 22:06, frissítve: hétfő 22:24

Az osztrák üzletember korábban Mászáros Lőrinc kezére játszotta a Népszabadságot is beszüntető Mediaworks kiadót. Pecina egyébként a Mészáros érdekeltségnek számító MKB Banktól kap hitelt a három napilap felvásárlására.

Kormányközeli kezekbe került újabb három megyei nyomtatott napilap – értesült a Hír TV.

A vevő Media Development Management Kft.-t áprilisban alapították, és ahhoz az osztrák üzletemberhez, Heinrich Pecinához köthető, aki korábban a Mediaworks kiadóval először felvásárolt 12 megyei napilapot, majd bezárta a Népszabadságot.

„A Népszabadság bezárása után az egész Mediaworkst eladta Mészáros Lőrincnek, tehát nem nagyon van értelme arról vitatkozni, hogy ő vajon független osztrák befektető-e, vagy egy kormányközeli figura. Egyértelmű az utóbbi” – vélte a helyzetről Urbán Ágnes médiakutató.

Pecina azóta is jó kapcsolatot ápol a már csaknem kétszáz lapot birtokló Mészáros Lőrinccel. A Hvg szerint ugyanis a felcsúti polgármesterhez köthető MKB Bank, valamint a Magyar Takarékszövetkezeti Bank adott hitelt a Russmedia felvásárlására. Urbán szerint valószínűleg a versenyhivatali vizsgálat miatt elkerülték, hogy ezt a céget is a Mediaworks vásárolja fel.

A megyei napilapok zöme ugyanis a Mediaworks kezében van. A Russmedia eladásával a maradék is Fidesz-közeli tulajdonoshoz került. A Kisalföldet, a Délmagyarországot és a második legnagyobb bulvárlapot birtokló Lapcom kiadót pedig hamarosan Andy Vajna veheti meg. Az országos napilapok piacán sem jobb a helyzet már csak két politikai és egy bulvárlap nem része a Fideszes médiabirodalomnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!