2021. április 10.,
szombat, Zsolt napja

Megvennék, ha tudnák, hogy homok és hamu van a táplálékkiegészítőkben?

Hír TV

2019. március 10., vasárnap 14:42, frissítve: vasárnap 14:51

Vannak akik szerint ha tudnák a vásárlók, hogy az étrendkiegészítők összetevői között feltüntetett kalcium-karbonát valójában mészkő, a szilícium-dioxid pedig homok, akkor nem biztos hogy megvennék ezeket a termékeket. A Panaszkönyv a legismertebb étrendkiegészítőket vizsgáltatta be.

A Panaszkönyv hat étrendkiegészítőt vitt el bevizsgáltatni a Bálint Analitika laboratóriumába. A Biotech Usa Hydro Whey Zero, a Scitec Nutrition 100% Whey Isolate, és a DM Sportness a fehérjeporokat, valamint a Turbó Diéta, a Superwell Adiponix és a Nutricia Protifar a fogyasztószereket. Az élelmiszeranalitikusok már a korábbi vizsgálatok során is jó pár meghökkentő eredménnyel szembesültek.

„Például gyakran találkozunk azzal, hogy szilícium dioxid van benne. Ez magyarul homok. Na, most a homok az emberi szervezet számára igazából olyan tápláló erőt nem közvetít, maximum vesekövet vagy epekövet lehet tőle könnyebben kapni, hiszen ez az emberi szervezet számára nem emészthető” – így a Bálint Analitika Kft. élelmiszer-analitikai osztályvezetője, Miskucza Mária.

A Panaszkönyv egy hétre a laboratóriumban hagyta a készítményeket, addig pedig szakértőket kerestek fel. A szakorvos szerint a profi sportolóknak indokolt lehet ezeknek a szereknek a használata, azonban mindenkit óvva int az étrendkiegészítők túlzott fogyasztásától.

„Ilyenkor a vese az, ami károsodhat, a kalcium anyagcserét, mondjuk egy fehérje az a kalcium anyagcserét boríthatja meg, a májnak a működését fokozza, tehát a transzaminázoknak a szintjét emeli, ami szintén adott esetben vezethet májkárosodáshoz” – hívta fel a figyelmet Gógl Álmos, a Mom Szent Magdolna Kórház orvosa.

Erdei Lilla dietetikus-személyi edző nem javasolja a civileknek és a hobbi sportolóknak a kiegészítő szerek fogyasztását. „Amikor valaki úgy dönt, hogy szeretne életmódot váltani, az nagyon jó. Fogyasszon több zöldséget, sportoljon többet, legyen mértékletes” – adott tanácsot az edző.

A stáb egy hét után ment vissza a laboratóriumba, ahol elsőként a Superwell Adiponix terméke esetében fedeztek fel két banális hibát. „Egy doboz esetében nem volt ilyen dézsmazár ,tehát nem tudjuk, hogy az a por van-e benne, amit a gyárban beletettek, avagy ezt idő közben érte-e valami? A másik, pont ezzel a dobozzal kapcsolatos, ami minőségmegőrzési ideje, amit önök a múlt héten vettek, három hónapja lejárt” – figyelmeztetett Miskucza Mária. 

Ezenkívül ebben a porban kalcium-karbonátot, azaz mészkövet is találtak. A termékek összetevőinek nagyrésze hibahatáron belül maradt, ami azt jelenti, hogy körülbelül 10-15%-os volt csak az eltérés a dobozon feltüntetetthez képest, de mindegyikben találtak a szervezet számára nem hasznosítható, felesleges anyagokat.

– Szakértő: Ezt mi hamutartalomnak hívjuk és gyakorlatilag mindegyikben 4 illetve 5% hamu, tehát az azt jelenti, hogy 600 fokon el nem égő, 560-600 fokon el nem égő anyag van benne. Van olyan amelyikben maltozexin van, van olyan, amiben hidroxi metil cellulóz van.
– Riporter: Ez az, amit nagyon kevesen értenek hétköznap.
– Szakértő: Igen, kevesen értik de, hát annyit mindannyian tudnak talán még általános iskolából ugye, hogy a cellulóz alap az a papírgyártásnak az alapja.

Cellulózt a Turbo Diéta porában találtak, de volt benne szilícium-dioxid, azaz homok is, akárcsak a Biotech USA termékében. A szakemberek arra figyelmeztetnek, érdemes megfontolni, feltétlenül szüksége van-e a szervezetünknek az ilyen összetevőket is tartalmazó étrendkiegészítőkre.