2022. 07. 02. Szombat Ottó napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort

Újra miniszterelnökké választotta Orbán Viktort az Országgyűlés hétfőn.

A Fidesz elnökét - aki 2010 óta tölti be megszakítás nélkül a kormányfői tisztséget - 133 igen szavazattal, 27 nem ellenében választották meg a képviselők.

Ezzel a miniszterelnök újból hivatalba lépett.

Orbán Viktor - akit 1998, 2010, 2014 és 2018 után ötödször választottak kormányfővé - ezután esküt tett az Országgyűlésben.

A kormányfő ezután letette esküjét, megfogadta, hogy 

miniszterelnöki tisztségét a jövőben is a magyar nemzet javára gyakorolja. 

Az Országgyűlés ezután elénekelte a Himnuszt. Az ülésen részt vett Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Schmitt Pál és Áder János volt köztársasági elnökök. A parlamenti frakciók közül a Jobbik és a DK nem vett részt az ülésen. 

Orbán Viktor: Első szavam a köszöneté

A miniszterelnök eskütételi beszédében elsőként megköszönte a képviselőknek, hogy megválasztották, és jelezte, hogy nem felejtette el azt sem, hogy a felhatalmazás a választóktól jön. 

A választási harcban se magamat, sem magunkat nem kíméltük

– mondta a miniszterelnök az április 3-i küzdelemről, majd minden honfitársának megköszönte, hogy részt vett a voksolásokon. A döntésről elmondta, hogy az négy évre kijelölte hazánk útját. – Ellenfeleink gondoskodtak róla, hogy a választás haza és nemzetközi felügyelete példátlan legyen – emlékeztetett a miniszterelnök, aki a baloldal által delegált szavazatszámlálóknak is köszönetet mondott. 

Orbán Viktor szerint a magas részvétel a demokrácia erejét mutatja. Kiemelte, hogy a magyar demokrácia 1990 óta tartó történelme során 

soha nem szavaztak annyian egy pártra, vagy pártszövetségre mind a Fidesz-KDNP-re 2022-ben. 

– Elgondolkodtató, hogy éppen akkor arattuk a legnagyobb győzelmünket, amikor minden számítás szerint a legnagyobb akadállyal kellett megküzdenünk – jelentette ki Orbán Viktor. Elmondta, hogy az összeállt magyar baloldal mellett Brüsszel, és Soros György is a bukásukért tevékenykedett. 

Zsinórban négyszer győztünk annak ellenére, hogy pénzügyi válságok, migránsáradat fenyegeti hazánkat. 

– Meggyőződésem szerint a magyarok kinfinomult történelmi ösztönökkel, és veszélyérzékkel rendelkeznek – fejtegette a miniszterelnök.

Hazaszeretet és jóindulat kell

– A magyarok azt is tudják, hogy az összefogás, az egyetértés nem jön létre magától. A konszenzust nem megkeresni kell, hanem megteremteni – húzta alá a kormányfő. Mint mondta, a politikában ehhez hazaszeretet és jó indulat kell. 

– Akinek ez megvan, az megkaphatja az emberek bizalmát

– jegyezete meg a kormányfő. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a miniszterelnöki munka szépsége abban áll, hogy minden döntésért a kormányfő felel. – Ez nagy teher, ami valakit a földbe nyom, míg másokat fellelkesít – emelte ki.

– A jövő megértése, mint feladat, megtanítja az embereket, hogy egyedül sohasem lehetsz elég okos. Szakértelem, tanácsadók és szellemi emberek tucatjaira is szükség van – közölte Orbán Viktor, aki ezekre az emberekre is számít a munkája során. 

A veszélyek korába léptünk

– Minden, ami 2020 óta történt, egy irányba mutat: Európa és a benne a magyar emberek, a veszélyek korába léptek. Az évtized a koronavírus járvánnyal kezdődött és háborúval folytatódott. A háborúra adott szankció gazdasági visszaesést hozott magával. 

A háború és a szankciós politika energiaválságot idézett elő, valamint az amerikai kamatemelések elhozták az infláció korát. 

– Mindez pedig elhozza a gazdasági visszaesés korát , kiújulhatnak fenyegető járványok, a visszaesés mélyülhet, és felerősödhet a migráció – mondta a kormányfő.

Lankadatlanul folytatjuk nemzetegyesítő munkánkat

Orbán Viktor hangsúlyozta: a kibontakozó háborús évtized képéhez hozzá tartoznak  a nyugati világ öngyilkossági hullámai is. 

Ilyen a nagy európai lakosságcsere programja, amelynek lényege, hogy migránsokkal pótolnák a hiányzó keresztény gyerekeket. Ilyen kísérlet a genderőrület, és a liberális Európa programja, amely túllép a nemzetállamokon és a kereszténységen, és semmit nem ültet a helyükbe. Elfeledkezik arról, hogy az ember egyedül sohasem lehet szabad, csak magányos

– jelentette ki. Mint fogalmazott, „egyszerre sújtanak bennünket gazdasági bajok, háború, Európa szellemi gyengesége és Brüsszel politikai tévelygése”. 

A miniszterelnök közölte: különösen számít a történelmi egyházak híveire a következő években. – Biztosítani fogjuk az evangélium hirdetéséhez szükséges feltételeket. Látjuk az egyházi intézmények iránti növekvő igényt, és ezeknek a segítése fontos lesz – fogalmazott. Közölte az is, hogy a határon túli magyarok számíthatnak ránk, "lankadatlanul folytatjuk nemzetegyesítő munkánkat". 

A háborút könnyű elkezdeni, de nehéz befejezni 

Európának ma semmilyen eszköze nincs a konfliktus kezelésére. Papíron lehetséges, hogy a szankciók térdre tudják kényszeríteni Oroszországot – mondta el a miniszterelnök. Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarország semmilyen olyan szankciót nem támogatunk, amik az állam energiabiztonságát aláásnák. 

Kijelentette, hogy létkérdésnek tartja, hogy Magyarország a NATO tagja legyen, innen kell felépíteni a védelmi képességeinket. – Ez egy védelmi szövetség, nem szabad háborús katonai szövetséggé alakulnia. A NATO nem az antant, és nem is válhat azzá! – jelezte Orbán Viktor. 

Az oroszok végtelenítették a háborút, az amerikaiak pedig Ukrajna korlátlan hadianyag és hadieszköz finanszírozásról döntöttek. A háború emiatt hosszú ideig folytatódni fog. A következő évtized legnagyobb feladata, hogy ebből a háborúbél kimaradjunk, és megvédjük Magyarország békéjét és biztonságát!

– A NATO biztos támasz, de nem védi meg helyettünk Magyarországot. Ha egy ország hadserege gyenge, népe pedig nem akarja megvédeni magát, azt az országot fogják először megtámadni – emelte ki a miniszterelnök, aki azt is elmondta, hogy a magyar honvédséget megerősíteni a legsürgetőbb feladat.

– Ebben a háborúban támogatjuk Ukrajnát, ezért indítottuk el hazánk történetének legnagyobb humanitárius akcióját. Most félretesszük azt a tényt, hogy korábban a kárpátaljai magyarok milyen jogsérelmet szenvedtek el, valamint, hogy az ukrán elnök beavatkozott a magyar kampányba és az ellenzéket támogatta  – mondta Orbán Viktor.

– Világosan leszögezem, hogy Magyarország az Európai Unió tagja és érdekünk, hogy az előttünk álló évtizedben az is maradjon. Igaz, hogy a nemzetek Európája helyett egy új birodalmat, az Európai Egyesült Államokat kívánják felépíteni. Az is igaz, hogy a kulturális távolság egyre nő Európa nyugati fele és Magyarország között. 

Mi hiszünk a nemzetállamokban, amit Brüsszel már feladott. Nekünk fontos, hogy legyen hazánk, amit szerethetünk és fenntartsuk az 1000 éves magyar élet folytonosságát 

– szögezte le a kormányfő.

A Belgrád-Budapest vasútvonal képes lesz kiváltani a leálló Ukrajna felőli ellátási utakat, a balkáni kőolaj és gázvezetékek pedig az energiabiztonságot garantálhatják – magyarázta a kormányfő. 

– Két lábon állunk, és ez válságállóvá teszi a gazdaságunkat. Előrelátóak voltunk, és felkészültünk az autóipar reformjára, a világ legnagyobb akummulátor-gyárai nálunk épülnek – világított rá Orbán Viktor, hozzátéve, hogy

Magyarországot nem fenyegeti élelmiszerhiány, kétszer annyi gabonát tudunk termelni, mint amennyi az ország ellátásához szükséges. 

Továbbra is a beruházások magas szintjére építjük gazdaságunkat. A válság közepette is megvédjük eredményeinket. 

Ilyen nehéz körülmények között is vállalom, hogy Magyarország előre fog menni és nem hátra 

Vállalom, hogy megvédjük a teljes foglalkoztatást, a családtámogatást, a nyugdíjak értékét és a rezsicsökkentést – jelentette ki Orbán Viktor. 

– Lesz a gyerekeinknek jövője, az inflációt először megszelídítjük, majd megállítjuk. Be fogunk avatkozni a gazdaságba, lépéseinket összehangolva 

óvatos, de hatásos árszabásokat fogunk bevezetni

– vetítette előre Orbán Viktor.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!