2020. augusztus 15.,
szombat, Mária napja

Megújulnak a Dunakanyar és a Tisza-tó strandjai

Hír TV

2019. február 15., péntek 07:47

Öt milliárd forintból folytatódik a Magyar Turisztikai Ügynökség strandfejlesztési programja. A pénzkeretből a Dunakanyar és a Tisza-tó térségében található fürdőhelyek újulhatnak meg, de jut további forrás a balatoni szabadstrandok korszerűsítésére is.

Az ötmilliárdos program keretében megújulhatnak , Visegrád, Zebegény, Kisoroszi, Verőce és Szentendre valamint Esztergom és Komárom Duna-parti strandjai, illetve a Tisza-tónál: Tiszafüred, Abádszalók, Kisköre, Tiszanána, Sarud, Poroszló továbbá Tiszabábolna tóparti fürdőhelyei, de folytatódnak majd a balatoni strandfejlesztések is.

Szabad-strandok kapnak támogatást infrastruktúra fejlesztésre, a partszakasz rendbetételére különböző olyan víziélmények létrehozására, amelyek a több ezer vagy akár a több tízezer turista számára is, már ebben az évben, egy minőségi javulást fognak eredményezni – nyilatkozta Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. 

A Kisoroszi mellett fekvő Szentendrei-szigetcsúcson egy-egy nyári hétvégén, akár 10 ezren strandolnak - eddig szinte nomád körülmények között. A település polgármestere szerint ebből a vissza nem térítendő támogatásból a település képes lesz megoldani ezt a régi problémát.

Vizesblokkokat kell korszerűsíteni, közösségi helyiségeket kialakítani, meg kell újítani mindenképp a büféket és egyéb kiszolgáló egységeket. Kiemelkedően fontos a védelem a strand kialakításánál a hivatalos minősítés szempontjából az úszómesternek, a vízivédelemnek a biztosítása– mondta Molnár Csaba, Kisoroszi polgármestere. A fejlesztési program távlati célja, hogy 2030-ig az összes magyarországi szabadvízi strand megújuljon.