2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Megszűnik az adókedvezmény, drágulhatnak a lakások

Hír TV

2018. július 4., szerda 18:50, frissítve: szerda 19:31

Újabb drágulásra lehet számítani az ingatlanpiacon – a kormány ugyanis 2019-től megszünteti az új lakásokra vonatkozó általános forgalmi adó kedvezményt. Az építési vállalkozók szerint ráadásul a munkaerőhiány is emeli a költségeiket – mivel azt csak béremeléssel tudják ellensúlyozni.

Milliókkal is többe kerülhetnek az ingatlanok 2019-től. Az amúgy is csúcson lévő lakásárak további emelkedését eredményezheti a kormány döntése. Varga Mihály az InfoRádióban beszélt arról, hogy a megszűnik az új építésű lakásokra vonatkozó áfakedvezmény.

„Három évre vállaltuk azt, hogy lemondunk egy jelentős adóbevételről, és összekötjük a demográfiai kérdéseinket a lakásépítések, a beruházások fejlesztésével. És ennek érdekében a kormány adott egy adókedvezményt. Nem tervezünk hosszabbítást, 2019. december 31-ig van ez az adókedvezmény. Arra bíztatok mindenkit, hogy ha tudja, akkor eddig vegye igénybe ezt az adókedvezményt” – mondta a pénzügyminiszter.

A kedvezményes áfa kivezetése mellett további áremelkedésekhez vezet a munkaerőhiány is, amit a vállalkozók béremeléssel igyekeznek kompenzálni. Az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnökségi ülésén is kérdezték erről az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárát.

„Ami a munkaerőhiányt, illetve a képzések kimenetét illeti, ha nem lenne itt a Hír TV mikrofonja akkor azt mondanám, hogy tetszettek volna több gyermeket nemzeni” – fogalmazott sajátosan György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

György László úgy folytatta: ha több gyermek születik és kerül be az oktatásba, azzal a munkaerőpiac nyer és javulhat a termelékenység. Magyarországon két nagy beruházás is indul a közeljövőben – a új paksi atomerőművi blokkok építése és a Budapest–Belgrád vasútvonal. Korábban arról szóltak a hírek, hogy kínai illetve orosz munkaerő végezheti a kivitelezést.

– Azt látjuk, hogy ha az a kiírásokban foglaltak teljesülnek, akkor 20-40 százalékkal növekedhet a magyar építőipar építésgazdaság-termelékenysége, ami meg tudja oldani ezt a problémát.
– Ez egy határozott igen tehát arra, hogy ezeket magyarok fogják építeni?
– Elmondtam amit el szerettem volna, köszönöm szépen.

Magyarországon továbbra is az állam a legnagyobb építtető, a közbeszerzések rendre azzal végződnek, hogy a beruházás ára jóval meghaladja a tervezettet. Nem ritka a többszörös áremelkedés sem, mint a Duna Arénánál vagy a Puskás Stadionnál.

„Nem voltak megalapozottak azok a becsült értékek ahogy 3-4 évvel ezelőtt kiszámították, hogy ezek a létesítmények mibe kerülhetnek, másfelől, ezeknél a létesítményeknél lényegesen változott közben a műszaki tartalom, azzal hogy a megrendelő feldúsította az elvárásait” – indokolta az áremelkedést Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke.

Koji László hozzátette: a munkabérek emelkedése, az építőanyagok drágulása illetve a kedvezményes lakásáfa eltörlése összességében 8-10 százalékos ingatlan-áremelkedéshez vezet, ami egy 30 millió forintos lakás esetében 2,4–3 millió forintos drágulást jelent.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!