2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Megszállta a rendőrség a Szcientológia Vallási Egyesület székházát

Hír TV

2017. október 18., szerda 19:43, frissítve: péntek 16:32

Információnk szerint a szervezet adatkezelésében korábban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szabálytalanságokat tárt fel, ezért történt a házkutatás.

Szerda reggel nagy erőkkel vonultak a rendőrök a Szcientológia Vallási Egyesület budapesti központjához. A Váci úti épületet körülzárták, a rendőrségi szóvivő megerősítette, hogy házkutatást tartottak.

 „Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen” – közölte Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Még nem tudni, pontosan milyen bűncselekmény történt, illetve milyen ügyben gyanít személyes adatokkal való visszaélést a hatóság. Erről konkrétabbat a vallási szervezet szóvivője sem tudott mondani.

 „Az elmúlt 26 évben, mióta az egyház Magyarországon jelen van, azóta mindig a törvények betartásával működtünk. Úgyhogy remélem, hogy ez is egyszerűen majd megtudjuk, hogy mi történik, és akkor természetesen fogjuk tudni tájékoztatni a sajtót és a közvéleményt is” – mondta el Miklovicz Attila, a Szcientológia Egyház közönségkapcsolati igazgatója.

A Magyarországi Szcientológia Egyházat 1991-ben alapították, de az egyházi státuszát 2011-es egyházügyi törvény elvette. Azóta vallási egyesületet üzemeltetnek. Tavaly átadott, új székházuk a becslések szerint 2,5 milliárd forintba került.

A szcientológusok kritikusai gyakran azzal érvelnek a vallási szervezet ellen, hogy túl részletes adatbázist tart nyilván a tagjainak és azok hozzátartozóinak a személyes adatairól. Erről beszélt korábban Célpont című műsorunknak az a férfi is, aki kilépett az egyházból, majd könyvet írt annak működéséről.

 „Aki szcientológia szolgáltatásokra járt, tehát az egyház valamilyen tanfolyamán vagy ilyen terápián vesz részt, ott elég sok olyan adatot megad önmagáról, amelyből ki lehet következtetni a pontos anyagi helyzetét, és nyilván ezek az információk elkerülnek a pénzbegyűjtéssel felelős emberekhez, és akkor onnan pedig szabad a pálya” – nyilatkozta korábban a Szcientológus voltam című könyv szerzője, Bonyai Péter.

A kritikusok másik érve, hogy a szcientológusok szervezete sokkal jobban hasonlít egy üzleti vállalkozásra, mint egy egyházra. A szcientológusok magyarországi működését valláskutatók is vizsgálták.

 „Azt tapasztalhattuk, hogy a közösség minden tekintetben törekszik a Magyarországon hatályos törvények szerint ellátni, ami kiterjed természetesen az adatvédelmi törvényre is. Egyébként úgy tudom, hogy Péterfalvi Attila kezdeményezésére korábbi években már indult vizsgálat a szcientológia adatkezelésére vonatkozóan” – mondta Máté-Tóth András egyetemi tanár.

A Hír TV információi szerint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság még nem zárta le a tavaly indított vizsgálatot, és a korábban a hatóság által lefoglalt anyagok vezettek a szerdai rendőrségi házkutatáshoz is. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság pénteken tart sajtótájékoztatót a vallási egyesület vizsgálatával kapcsolatban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!