2020. október 23.,
péntek, Gyöngyi napja

Megpróbálták áttörni a kerítést Röszkénél a migránsok, figyelmeztető lövések is dördültek

Hír TV

2020. január 28., kedd 07:34

Egy nagyobb migránscsoport megpróbált jogellenesen Magyarország területére bejutni, a rendőrök megakadályozták őket. A szolgálatban lévő fegyveres biztonsági őr több figyelmeztető lövést adott le - írja a Police.hu.

 

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint egy nagyobb migránscsoport 2020. január 28-án 5 óra 30 perc körül a Röszke Közúti Határátkelőhely két oldalán közel, egy időben próbált meg jogellenesen az ország területére bejutni.

 
A lezárt röszkei közúti átkelő. MTI/Kelemen Zoltán Gergely.
 

 

Az akkor még zárva lévő határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őr ezt észlelve három figyelmeztető lövést adott le.

A helyszínre irányított járőrök körülbelül 60 fő bejövetelét akadályozták meg, 4 főt feltartóztattak, a területet pedig lezárták.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a helyszínen területzárást alkalmaz. A Röszke Közúti Határátkelőhely jelenleg nem üzemel.

 

A migránsok leszaggatták a kerítést - Híradónkban Révész Zsolt helyszíni tudósító számolt be a legfrissebb hírekről

A Belügyminisztérium közleménye

A Magyarország területére Röszke Közúti Határátkelőhelyen 2020. január 28-án 5 óra 30 perc körül illegális migránscsoportok jogellenes, szervezett betörésének értékelése, elemzése érdekében dr. Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter 2020. január 28-án (kedden) 10 órára összehívta a migrációs munkacsoport soron kívüli ülését.

Kiadó: Belügyminisztérium (MTI-OS)

Ezért próbálkoznak tömegesen

A migránsok tisztában vannak azzal, hogy egyedül nincs esélyük átjutni a déli határon, ezért próbálkoznak tömegesen - mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

Az elemző arra reagált így, hogy a rendőrség közölte, egy nagyobb migránscsoport megpróbált jogellenesen Magyarország területére bejutni a röszkei közúti határátkelőhelyen.

Deák Dániel arra a kérdésre, hogy lehetett-e erre számítani, úgy felelt, igen, hiszen a tél ellenére nagyon intenzíven érkeznek illegális bevándorlók a déli határra. Ráadásul felkészültek, hiszen mobilalkalmazások, szórólapok segítik az útjukat - tette hozzá.

Tehát nagy valószínűséggel ezek a bevándorlók sem úgy érkeztek ide, hogy azt sem tudják, hogy hol vannak (...), hanem felmerül a gyanú, hogy ezeket a migránsokat felkészítették

- fogalmazott.

Határrendészeti hírek 

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőrök és honvédek 2020. január 27-én 0 óra és 24 óra között tíz esetben összesen harmincnyolc külföldit tartóztattak fel.

Az illegális migránsok tunéziai, marokkói, líbiai, iráni, szír, egyiptomi és afgán állampolgárnak vallották magukat.

A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a csoportokat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Ugyanebben az időszakban a határ mentén szolgálatot teljesítő állomány Csikéria külterületén további négy külföldit akadályozott meg abban, hogy jogellenesen az ország területére lépjenek.

Police.hu - HírTV - MTI