2019. május 23.,
csütörtök, Dezső napja

Megnyitották Pécsett a házasság hetét

Hír TV

2019. február 9., szombat 19:28, frissítve: szombat 20:00

Pécsett tartotta a házasság hetének nyitányát a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. A kormány családokat segítő intézkedéseinek köszönhetően 2016-ban 20 éves csúcsot ért el a házasságkötések száma Magyarországon.

A házasság világnapját amerikai házaspárok kezdeményezésére az 1980-as évek óta ünneplik világszerte. Magyarországon a polgári házasságot egy 1894-es törvénycikk szentesítette. Célja hogy bemutassa, az egészséges társadalom alapja a jó házasságon nyugvó család. Népszerűsítésében fontos szerepet vállal a Nagycsaládosok Országos Egyesülete.

„Nagyon fontos, hogy mi önkéntesek vagyunk, és az önkéntes az, aki szolgálatot vállal másért. Házasságban is nem önmagunkért élünk, hanem a másikért. Így együtt, kiteljesedve. A NOE az önkéntességgel, a szolgálattal a családdal ezeket a gondolatokat próbálja erősíteni és támogatni a családokban” – mondta Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke. 

Az egyházak szintén segítenek ebben a munkában. Udvardy György pécsi megyéspüspök úgy véli, a házasság világnapján azt ünnepeljük, amit a családok naponta megtesznek.

 „Természetesen fontosnak tartjuk a tanítást. Tanítást az ember méltóságáról, férfi-nő szerepéről. Tanítást a szülő gyermek viszonyról. Azokról az alapvető, egyébként a természetünkben lévő igényekről, amelyeket úgy tűnik, ma sokkal inkább erősíteni kell, de ezt feladatuknak gondoljuk” – mondta Udvardy György püspök. 

A kormány fontos feladatának tekinti, hogy a házasságot, a családi köteléket erősítse. Ennek érdekében sok olyan intézkedés történt, mely a családi boldogulást támogatja

„2010-hez képest duplájára nőttek a családtámogatások. Bevezettük a házasoknak az adó kedvezményét. Határon túlra kiterjesztettük a köldökzsinór programot, ami a születendő gyermekekre vonatkozik, és jó néhány olyan intézkedés történt, mint a családi otthonteremtési kedvezmény és sok más egyéb, ami megadja a lehetőséget a fiataloknak arra, hogy ezt a döntést meghozzák, és ezt az életközösséget megkössék” – mondta Beneda Attila, család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár

Az utóbbi nyolc év kiemelkedő eredménye, hogy 2016-ban 20 éves csúcsot ért el a házasságkötések száma. A jövő héten csaknem száz településen, mintegy 200 program várja a házasság hete iránt érdeklődőket.