2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

Megkoszorúzták az Ismeretlen Donorok Kopjafáját

Hír TV

2019. március 21., csütörtök 20:01, frissítve: csütörtök 21:05

Koszorúzással emlékezett meg az Ismeretlen Donorok Napján a Magyar Szervátültetettek Szövetsége. A szervezet 2001-ben állított kopjafát a Fiumei úti Sírkertben az ismeretlen donorok emlékére. Ma már 5000 szervátültetett és családtagjaik számára jelenti ez a nap a köszönetet és a hálát.

2001 óta minden év tavaszán ennél a kopjafánál emlékeznek ismeretlen donorjaikra a szervátültetettek.

A várva várt ajándék csodát tett velem, és beteg szívem helyén ma már angyali szív dobban. Ahogy bármit megtettem volna azért, hogy meggyógyulhassak, most bármit megtennék azért, hogy személyesen hálát adhassak és köszönetet mondhassak donoromnak és hozzátartozóinak, egy új életet kaptam– emlékezik Steierlein Ágnes. 

Az elmúlt évben 57 szívtranszplantáció történt Magyarországon. A szervátültetettek egy új élet kezdeteként tartják számon a műtét napját.

Mi évente legalább 2 születésnapot tartunk, a megszületésünk és az újjászületésünk, a szívtranszplantáció napját, mi soha nem feledkezünk meg rólatok, szívetek tovább dobog bennünk– mondta Erdős László a Szív a Szívért Alapítvány kuratóriumi titkára. 

Tímeának veseátültetése volt. Több mint 4 évet várt az új szervre.

Nagyon fontosnak tartom, hogy próbáljunk minél teljesebb életet élni, élvezni, kihasználni a lehetőséget, amit kaptunk az élettől, szerintem a donorunk is ezt várná tőlünk, természetesen mindezt az ésszerűség határain belül, vigyázzunk rá, óvjuk a kapott szervet– mondta Persa Tímea.

Sokan vannak még azonban, akik ma is szervre várnak.

A transzplantáció esélye egy új más minőségű élet reményével biztat minket, sokunknak komoly küzdelmet, belső vívódást jelent ez, holott évekig, évtizedekig van módunk közelíteni, megismerni, és elsajátítani az elfogadás elvének és gyakorlatának gondolatát– nyilatkozta Gáti György. 

Tavaly több mint négyszáz szervátültetést végeztek Magyarországon, amelyből körülbelül ötven élődonoros volt. Leggyakrabban vesét ültetnek át, ezt követi a máj, majd a szív és végül a tüdő.