2018. július 23.,
hétfő, Lenke napja

°

Megkezdődött a Budaházy-per másodfokú tárgyalása

Hír TV

2018. február 13., kedd 12:59, frissítve: kedd 21:38

Hiller István, egykori oktatási miniszter családi házára rálőttek, egy másik miniszter, Kóka János budai villájára pedig Molotov koktélt dobtak és más erőszakos akciókat követtek el a támadók, ahogy mondták: egy ígéretesebb nemzeti jövő érdekében. A sorozat több más politikus, pártiroda és szórakozóhelynél folytatódott 2007 és 2009 között.

A támadásokat a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg vállalta magára, a terrorizmussal vádolt csoportot az ügyészség szerint Budaházy György irányította. Az elkövetők közé egy beépített ember is bekerült, majd a rendőrök elkapták őket, akkor focilabdába rejtett bombákkal készültek politikusokra támadni.

2016-ban, az évekig tartó pereskedés után, 17 embert ítéltek fegyházbüntetésre terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények miatt.

Az elítéltek fellebbeztek, kedden pedig ismét bíróság elé álltak. Budaházy György a másodfokon eljáró bírói tanács elfogultságát kifogásolta.

„Jelen tanács elnöke is nyilatkozik, hogy nem érzi magát elfogultnak. Ez azt jelenti, hogy természetesen továbbítja a tanács az elfogultsági kifogást” – fogalmazott Lassó Gábor a Fővárosi Ítélőtábla tanácselnök bírója.

Budaházy, az ügy első rendű vádlottja kapta a legsúlyosabb, 13 éves fegyházbüntetést, később házi őrizetbe helyezték. Korábban ártatlannak vallotta magát, most pedig nem tett új vallomást.

Védője viszont a másodfokú eljárás felfüggesztését kérte a bíróságtól. Az ügyvéd a Nemzeti Jogvédő Szolgálat feljelentésére hivatkozott, amit hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt tettek az első fokú ítélet után.

„Olyan abnormális jelenségek voltak megfigyelhetők, mint például nyolc hónapig nem foglalták írásba az ítéletet, amelyek arra utaltak, hogy lehetnek bűncselekmények. Ismeretlent tettes ellentették a feljelentést, de szerepelnek benne nevek, mit például az eljáró tanács elnöke. Én azt gondolom, ha ilyen módon kihat esetleg a büntetőeljárás eredménye erre a perre, akkor nyilván meg kellene először várni, hogy ott milyen ítélet születik” – mondta Szikinger István ügyvéd.

Az indítványt a tanácselnök elutasította. A bíróság az iratismertetés után az elítéltek meghallgatásával folytatta a másodfokú eljárást. Közülük többen tagadták bűnösségüket, valamint aggályos és hiányos bizonyítékokra alapozott törvénytelen ítéletről és koncepciós perről beszéltek. Az ügy csütörtökön, további elítéltek felszólalásaival folytatódik.