2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Megkezdődött a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Hír TV

2018. április 19., csütörtök 22:10, frissítve: csütörtök 22:51

Fikcióként tekint a nemzeti identitásra a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idei díjazottja. Daniel Kehlmann német író szerint a nacionalizmus veszélyes, és harcolni kell ellene. A 3 napos ingyenes rendezvény csütörtökön kezdődött, a látogatók 50 ezer könyv közül válogathatnak a Millenárison.

A szellemi élet igazodási pontjaként tekint a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra Prőhle Gergely. A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője, a korábbi Orbán-kormányok államtitkára a többi között ezzel a gondolattal köszöntötte a 25 éves rendezvényt.

– Az európai intézményrendszerbe bekapcsolódó Magyarország számára kitűzött egy olyan szellemi horizontot, ami intézményesülve évről-évre, e néhány április végi napba sűrűsödve kitartóan emlékeztet minket arra, hogy mihez is tartsuk magunkat – mondta Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója.

– Az emberek nemzeti identitása valójában nem meghatározó, és közelebb áll a fikcióhoz, amit rákényszerítenek a valóságra – ezt már a Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, Daniel Kehlmann mondta. Az európai irodalom egyik legeredetibb szerzőjeként számon tartott fiatal író Münchenben született, jelenleg Bécsben, Berlinben és New York-ban él.

– Még akkor is, hogyha van olyan dolog, hogy nemzet, nem vagyok benne biztos, hogy ez több, mint egy erős fikció. A nacionalizmus és a nemzet, amely befolyásolja a politikát, az az egyik legmérgezőbb dolog, amit az elmúlt 150 évben láttunk, és azt gondolom, hogy ez ellen küzdeni kell, akármikor találkozunk vele – nyilatkozta Daniel Kehlmann.

Daniel Kehlmann Könyvfesztiválra megjelent kötete a Tyll. Főhőse, Tyll Ulenspiegel egy halhatatlan tréfacsináló, aki a harmincéves háború zűrzavaros időszakában vásári mutatványosként végigjárja Európát. A Budapest Nagydíjjal kitüntetett írót Darvasi László méltatta.

– Mi érteni véljük, hogy ez a legendás német tréfacsináló, ez a sapkás bolond, ez az igazmondó voltaképpen alteregó is, a szabadság gyermeke. A földi szabadság megváltója, akinek a szép, a szkepszis színes cérnáival átszőtt története akár - és igen - a mi történetünk is lehet. Szerintem az lesz – fogalmazott Darvasi László költő, író.

A könyvfesztivál vendégországa idén Szerbia. 3 nap alatt 170 program, dedikálások, felolvasások, gyermekprogramok színesítik a rendezvényt.

– Azért is érdemes ide eljönni, mert ez az a szakma, ami úgy érzem – és egyáltalán a kultúra területén – amelyik teljesen piaci körülmények között működik, és ezért eléggé meg tudta őrizni saját magát, függetlenségét, sokszínűségét és remélem, hogy ez így is marad – jelentette ki Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése.

A 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál ingyenes rendezvény, a látogatók 50 ezer könyv, benne 300 újonnan megjelent kötet közül válogathatnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!