2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Továbbra is tagad a kémkedési ügybe keveredett Kovács Béla

Hír TV

2018. július 10., kedd 08:15, frissítve: kedd 17:04

Elkezdődött a kémkedéssel vádolt volt jobbikos EP-képviselő tárgyalása a Budapest Környéki Törvényszéken. A kémkedés vádja miatt a bíróság zárt tárgyalást rendelt el. Kovács Béla tagadja, hogy kémkedett volna. Az ügyészség azzal vádolja Kovácsot, hogy 2012 és 2014 között orosz hírszerzőnek adott át adatokat a többi között a paksi atomerőmű bővítéséről és a magyarországi belpolitikai helyzetről.

Kovács Béla az orosz parlament energetikai bizottságának vezetőjével, Ivan Gracsovval tárgyalt 2013 októberében Oroszországban. A jobbikos politikus vezette az uniós küldöttséget az Európai Parlament energiaügyi bizottságának tagjaként. 2014-ben tett feljelentést az Alkotmányvédelmi Hivatal az ügyészségen, mert – szerintük – Kovács Béla kémkedett az Európai Unió intézményei ellen Oroszország javára. A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly december 6-án emelt vádat ellene, szerintük a volt jobbikos politikus 2012 és 2014 között orosz hírszerzőnek adott át adatokat a többi között a paksi atomerőmű bővítéséről és a magyarországi belpolitikai helyzetről.

 
Az unió intézményei elleni kémkedéssel, valamint költségvetési csalással, hamis magánokirat felhasználásával vádolt Kovács Béla EP-képviselő, volt jobbikos politikus és költségvetési csalás miatt megvádolt három társa a vádlottak padján a Budapest Környéki Törvényszéken.
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 

Kovács Béla továbbra is tagadja, hogy kémkedett volna. „Én ma este megyek vissza Brüsszelbe. Holnap a japán nagykövetségre vagyok meghívva a japán nagykövethez. Utána a Taipe-i elnök hívott meg, mivel Brüsszelbe fog érkezni. Tehát én hetente legalább 8-10 fogadáson veszek részt. Ezért mondta az ügyvéd úr, ezek szerint nem jól értette, hogy én rengeteg diplomatával találkozom” – mondta a volt képviselő.

A Hír Tv értesülése szerint azok között is volt kém, akikkel Kovács találkozott. Az Alkotmányvédelmi Hivatal telefonlehallgatásokból és megfigyelésekből szerzett ezekről tudomást. Kovács azonban azt tagadja, hogy tudta volna azt, hogy ki a kém és ki nem az.

„Kazahokkal, örményekkel, tadzsikokkal, amerikaiakkal találkozott. Ez a munkájához tartozik! Miután megtörtént a mentelmi jog felfüggesztése, azt követően az Európai Unió elég következetesen olyan helyekre, szovjet utódállamokba küldi Kovács Bélát, hivatalos megbízás keretében, ahol elvileg – ha kémkedett volna – akkor ragyogóan tovább kémkedhetne, de nem kémkedett és most sem kémkedik” – mondta Szikinger István, Kovács Béla védőügyvédje.

Kovács Bélát még költségvetési csalással, valamint hamis magánokirat felhasználásával is vádolják. A következő tárgyalás szeptember 20-án, ítélet várhatóan jövő tavasszal lesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!