2020. október 23.,
péntek, Gyöngyi napja

Megjelent a koronavírus a Színművészeti Egyetemen

2020. szeptember 24., csütörtök 19:18

Megjelent a koronavírus a Színművészeti Egyetemet blokád alatt tartók között is. A tiltakozók azonban egyelőre nem közölték, hogy az elkülönítés mellett milyen biztonsági intézkedéseket vezettek be, hogy megfékezzék a betegség terjedését. A történtek ellenére ma figyelmeztető sztrájkot tartottak az egyetemen.

Augusztus végén foglalták el a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatói az intézmény épületét. A diákok az egyetem átalakítása ellen tiltakoznak és a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium távozását követelik. Több, mint 200 hallgató be is költözött az épületbe, majd szalaggal tekerték körbe a bejáratot, így jelezve, hogy nem engedik be az új vezetést.

Az egyetem hallgatói között azonban megjelent a koronavírus - ezt a Színművészeti lemondott rektorhelyettese jelentette be hétfőn. Upor László ugyanakkor arról nem számolt be, hogy milyen szigorítások lépnek életbe annak érdekében, hogy a fertőzés ne terjedjen tovább az intézményben.

Németh Gábor, volt rektori tanácsadó, SZFE: "Úgy, hogy a tünetek első megjelenésénél tesztelnek, vasárnapig talán 109 ilyen teszt volt, és a hétvége volt ilyen szempontból nagyon szomorú, én olyan 10 esetről tudok jelenleg. "

Az egyetem volt rektori tanácsadója is megerősítette a koronavírus-fertőzést a Spirit Fm reggel műsorában, állítása szerint az érintett tanulók karanténba vonultak. Híradónk szerette volna megtudni az egyetemet blokád alatt tartóktól, hogy milyen óvintézkedésekkel védik ki a fertőzés terjedését, adásunkig azonban nem kaptunk választ.

Ennek ellenére az intézmény falai között továbbra is folytatódik a demonstráció: csütörtök délután figyelmeztető sztrájkot tartottak. Erre a sajtó képviselőit nem engedték be, később csak egy belső felvételt tettek közzé.

Életkoruknál fogva az egyetemisták lázadók, de az oktatók részéről ezzel visszaélni aljasság - erről az Újszínház igazgatója beszélt Credo című műsorunkban. Dörner György úgy vélte, vannak a hallgatók nagy része nem ért egyet az oktatók tiltakozásával.

"Aki lavírozik és a balhé kedvéért csinálja, és ahogy unalmassá válik a balhé és veszélyessé, különösen mert megfertőződhetnek, sőt, megfertőződtek, ez mélyen el fogja őket gondolkodtatni"

- mondta az Újszínház igazgatója, Dörner György.

Az egyetemfoglalók korábban azt közölték, ha nem teljesülnek követeléseik, akkor október 1-jétől az intézmény dolgozói sztrájkba lépnek.

 

HírTV

x
Rendkívüli hír