2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Meghosszabbítják a banki azonosítás határidejét

  • Meghosszabbítják a banki azonosítás határidejét

Augusztus végére tenné át a legújabb törvényjavaslat a pénzmosás elleni törvény értelmében kötelező azonosítás határidejét a pénzpiacon. Az Országgyűlésnek ma délután benyújtott, Varga Mihály pénzügyminiszter által jegyzett javaslat szerint nem június 26., hanem augusztus 31-e lenne a határidő, ameddig a 2017 előtt nyitott banki és biztosítói számlák tulajdonosainak adatait, nyilatkozatit begyűjtheti a szolgáltató.

A módosítás indoklása szerint a Magyar Bankszövetség jelezte, hogy az eredeti határidőig az ügyfelek egy részénél az átvilágítási folyamat nem zárul le, így a határidő lejártával ezeket a számlákat zárolni kellene.

– A magyar emberek érdekében a törvényjavaslat célja, hogy kellő időt biztosítson az eljárások lefolytatására, ezzel megakadályozva azt, hogy több mint egymillió ügyfél esetén a banki tranzakciók 2019. június 26-a után bármilyen akadályba ütközzenek – áll a pénzügyminiszter indoklásában.

Úgy tudjuk, a kormányzat a bejelentés előtt is többször jelzett a bankszövetségnek, hogy nem kellően alapos az ügyfelek tájékoztatása, a következetlenségekről és a zavarokról a Magyar Nemzet is többször beszámolt.

Ennek megfelelően a ma beadott javaslat a meghosszabbított határidőn belül történő hatékony végrehajtás és a még szükséges ügyfél-átvilágítási intézkedések megfelelő elvégzése érdekében egy új értesítési kötelezettséget is bevezet. Ennek értelmében a szolgáltatók a javaslat hatálybalépését követő 3 napon belül tájékoztatják azon ügyfeleiket, akik esetében az adategyeztetés még nem történt meg.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!