2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Cirkusztestvérek 11:00

Megelőzhető és gyógyítható a méhnyakrák

Hír TV

2018. január 28., vasárnap 13:51, frissítve: vasárnap 14:12

A humánpapiloma okozta daganatos megbetegedésre hívják fel a figyelmet a tizenkettedik Európai Méhnyakrák-megelőzés Hetén. A betegség évente 500 életet követel Magyarországon, pedig szinte teljesen megelőzhető a betegség.

Beszélő Bugyik Bisztró néven rendezett kerekasztal-beszélgetést a Mályvavilág Alapítvány. Az alapítvány elnöke a címmel arra utalt, hogy nyíltabban kell beszélni a nőket érintő egyik leggyakoribb daganattípusról. Tóth Icó tapasztalata szerint még mindig tabutéma a betegség, pedig rengeteg magyar nőt érint.

„Az, hogy még mindig 1000-1200 a megbetegedések száma és hogy még 400 nő hal meg ebben a betegségben... Ebben a betegségben, amit meg tudunk előzni, akkor szomorú vagyok. És ugye nem tudjuk elégszer hangsúlyozni azt, hogy a méhnyakrák védőoltással és rendszeres szűrésekkel megelőzhető” – hívta fel a figyelmet Nagy-Tóth Ildikó.

Vízné Sári Ildikónál 4 éve diagnosztizálták a méhnyakrákot. Szerencséjére, szinte azonnal megműtötték. Máig tünetmentesen él.

„Nagyon megrázó, nem lehet valahol elvonatkoztatni attól, hogy a rák, az halálos is lehet, és hogy tisztába kell tennie az embernek magában ezt a dolgot, hogy akár bele is halhat. Jó eséllyel túl is élheti. Azóta láttunk sorstársakat, akik nem élték túl, akkor nyilván még nem volt meg ez az információ. Nem volt meg az alapítvány sem, nagyon nehéz volt bármilyen információt összeszedni a netről, összeollózgatni, tehát orvosoktól kellett szerezni olyan információt, hogy ez hogyan élhető túl” – nyilatkozta az érintett.

Az orvos szerint az éves szűrések mellett javasolt, minél korábban beadatni a védőoltást.

„Tudni kell arról hogy a méhnyakrákot a humánpapiloma-vírus törzsei okozzák. Ebből nagyon sok van. Most már van olyan oltás, ami 9 komponensű, 2 alacsony és 7 magas kockázatú törzs ellen nyújt csaknem 100 százalékban védelmet. Nyilván ez akkor van, ha valaki humánpapiloma-vírus-naiv, tehát még nem találkozott a törzzsel, éppen ezért mondjuk azt, hogy a fiataloknak érdemes beadni ezt az oltást, hiszen még nem volt HPV-vel találkozás, valamint az ő immunválaszuk sokkal jobb, sokkal nagyobb” – nyilatkozta Barta Tünde szülész-nőgyógyász.

A szakemberek szerint hasznos lenne, ha minél több felnőtt nő is megkapná a védőoltást, ám erre nem jár a társadalombiztosítás. A fiataloknál is csak a 7. osztályos, azaz 12. életévüket betöltött lányokra ingyenes, később fizetni kell.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!