2019. július 21.,
vasárnap, Dániel, Daniella napja

Megegyezni jön Mike Pompeo Magyarországra

Hír TV

2019. február 11., hétfő 08:58, frissítve: hétfő 09:05

Legalább annyi pozitív üzenetet hoz Budapestre az amerikai külügyminiszter, mint amennyi kérdésben az eltérő véleményét hangoztatja majd, írja a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, Mike Pompeo — akit hétfőn Orbán Viktor kormányfő is fogad — legfeljebb négyszemközt veti fel a CEU kérdését, ami hátrébb szorult Washington fontossági listáján.

– Nem értünk egyet a közép-európai országokkal, így Magyarországgal mindenben, de úgy véljük, hogy a szövetségeseket szövetségesként kell kezelnünk, elvárva, hogy ennek megfelelően viselkedjenek – mondta az amerikai külügyminisztérium egy minapi konferenciabeszélgetésén egy meg nem nevezett, magas rangú kormányilletékes Mike Pompeo ma kezdődő, európai látogatásával kapcsolatban.

Ennek első állomása Budapest, ahonnan az amerikai diplomácia irányítója Pozsonyba, Varsóba, Brüsszelbe és Reykjavíkba utazik tovább. Az illetékes – és egy kollégája – a beszélgetés nyilvánosan hozzáférhető átirata szerint jóval nagyobb jelentőséget tulajdonít az amerikai kormány hazánkkal kapcsolatos nézeteltérései­nél annak, hogy a Barack Obama vezette előző adminisztráció (2009–17) politikailag elhidegült Közép-Európától, stratégiailag pedig hátrébb sorolta térségünket.

– Mint tudják, az előző adminisztráció elutasítóan viseltetett a magyar kormánnyal szemben… Tudjuk, mi következett ebből. A vákuumot kitöltötték – utal az egyik megszólaló arra, hogy Oroszország és Kína időközben erősítette befolyását. Pompeo a magyar fővárosban várhatóan felhívja a figyelmet arra: amerikai megítélés szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök veszélyes kapcsolatrendszert épít, a Huawei kínai technológiai vállalattal való túl szoros együttműködés pedig biztonsági kockázattal jár. Ezeket Washington a saját befolyásával akarja ellensúlyozni.

– Az üzenet az, hogy nekünk is meg kell jelennünk, máskülönben fel kell készülnünk arra, hogy veszíteni fogunk – hangzik el a már idézett konferenciabeszélgetésben, amelyben az illetékesek világossá teszik: a hazánkkal fennálló nézeteltéréseket nem ukázokkal, hanem diplomáciai úton kell rendezni. Mike Pompeo előtt utoljára 2011-ben, Hillary Clinton későbbi bukott elnökjelölt személyében járt Budapesten amerikai külügyminiszter, aki utasítgatni akarta a magyar vezetést.

Clinton küldötte, André Goodfriend ügyvivő pedig egy kitiltási botrány keretében vitte mélypontra a 2017, Donald Trump elnök beiktatása óta már újra javuló kapcsolatokat. Ez utóbbi fordulat részeként értelmezik Budapesten Pompeo nyolc éve példátlan jelentőségű vizitjét. – Az amerikai külügyminiszter látogatása bizonyítja, hogy Magyarország megbízható NATO-szövetséges – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Egy, a Magyar Nemzet a látogatás részleteire rálátó diplomáciai forrása tegnap azt mondta: Pompeo legalább annyi pozitív üzenettel érkezik, mint ahány ügyben az aggályait fejezheti ki. A lap úgy tudja, megállapodhatnak egy védelmi együttműködési megállapodás szövegében, amelyről eddig is tárgyalások folytak, és amely a Magyarországon keresztül harmadik országokba irányuló amerikai csapatmozgások jogi kereteit is szabályozza.

(Magyar Nemzet)