2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Orbán: Nem az uniós támogatásoknak köszönhető a növekedés

2017. szeptember 7., csütörtök 15:44, frissítve: csütörtök 16:17

Nem az uniós támogatásoknak, hanem a magyarok munkájának és a kormány unortodox gazdaságpolitikájának köszönhető az ország fellendülése a miniszterelnök szerint.

Orbán Viktor erről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ünnepségén beszélt. A kormányfő jelentette be, hogy megduplázzák a Széchenyi-kártya hitelkeretét.

Egy ruhakereskedő cég az első, amely 100 millió forint hitelhez jut a Széchenyi-programban. A keretösszeg eddig feleekkora volt – 50 millió forint.

„A vállalkozóknak adunk egy hitelt, hitel típusú tevékenységet végzünk, de a bankok forrásaira építve. Az állam kamat- és garanciadíj-szolgáltatásán keresztül, és egy garantőr intézményi háttérrel, kezességvállalással. A programot a Vállalkozók Országos Szövetségének, valamint a Kereskedelmi és Iparkamarának a közös cége irányítja, elvégezve a jelentkezők hitelképességének előzetes vizsgálatát. Az első Széchenyi-kártyát 2002-ben bocsátották ki, az azóta eltelt 15 évben negyedmillió vállalkozás élt a lehetőséggel. Nagy, régi bölények nélkül sem megy. Demján Sándor neve indokolt” – mondta el Krisán László a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

A kis- és középvállalkozások hitelezésének állami támogatását a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke, Demján Sándor vetette fel még az első Orbán-kormány idején.

„Demján Sándorral kezdtünk erről eszmét cserélni. Ő egyeki, én pedig felcsúti volnék. Ez két szomszéd falu. Ezek után nem kell meglepődni azon, hogy olyan program kerekedett ki ebből, aminek a súlypontja a vidéki vállalkozók háza táján található” – nyilatkozott Orbán Viktor.

A miniszterelnök azt hangoztatta, hogy szerinte a gazdasági növekedés nem az uniós támogatásoknak köszönhető, hanem a magyarok munkájának:

„Ha a pénzügyminiszter számai pontosak, akkor a magyar költségvetés körülbelül lehet 18 000 milliárd forint, az EU-s támogatások meg lehetnek évente 1000–1500 milliárd közötti összeg nettóban számolva. A két nagyságrend jól mutatja, hogy nem szabad engednünk, hogy a mostani gazdaságpolitikai sikereket külső tényezőknek tulajdonítsa bárki, mert elveszítünk egy fontos fölhajtóerőt, az elvégzett munkánkból fakadó fölhajtóerőt.”

A miniszterelnök beszéde közben az arányos választási rendszer visszaállításáért a Közös Ország Mozgalom aktivistája egy lapot tartott fel, amelyen egyeztetésre hívta Orbán Viktort. A kormányfő figyelmen kívül hagyta a közjátékot, az aktivistát pedig kivezették a teremből.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!