2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Megbüntették az ÁEEK-t egy szabálytalan tender miatt

Hír TV

2017. október 21., szombat 20:42, frissítve: szombat 21:23

Újabb egészségügyi tender bukott el a közbeszerzési hatóságnál. 30 millió forintra büntette a kórházakat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központot a Közbeszerzési Döntőbizottság. Erről a közbeszerzésről is elsőként az LMP társelnöke, Hadházy Ákos számolt be. A Fidesz európai parlamenti képviselője mégis kitart amellett, hogy az ellenzéki politikus csak a multicégek lobbistája, az általa nyilvánosságra hozott szabálytalanságok pedig nem valósak.

„Föláll a magyar parlamentben egy képviselő, és az egyik cég mellett lobbizik. Mennyi pénzt kapott ön ezért? Hát hogy képzeli ezt? Hát hogy képzeli azt, hogy egy folyamatban lévő közbeszerzési eljárásban valamelyik cég érdekében a magyar parlamentben lobbizik? Ennél korruptabb ügyet – itt ülők már jó pár éve – még nem hallottam. Szégyellje magát!” – fogalmazott Orbán Viktor másfél hete a parlamentben. A miniszterelnököt Hadházy Ákos kérte számon a kormányközeli cégekre kiírt, 50 millió forintos bírsággal végződő lélegeztetőgép-tender miatt. A miniszterelnök válasz helyett vádolta meg lobbitevékenységgel.

Azóta az Állami Egészségügyi Ellátó Központ laborgépekre kiírt közbeszerzése is bírsággal végződött. 30 millió forintra büntette az állami intézményt a közbeszerzési döntőbizottság, a több mint 5 milliárd forintos tendert pedig visszavonatta.

„A törvénytelenségnek az volt a lényege, hogy úgy írta ki a közbeszerzést, hogy laborgépeket, laboreszközöket akar beszerezni. Ez egy nagyon nagy gyűjtőfogalom, tehát az, hogy laboreszköz, olyan, mintha azt mondanám, hogy közlekedési eszközt akarok vásárolni, és akkor egyszerre kérek ajánlatot egy sugárhajtású repülőgépre, egy villanymotorra, egy biciklire meg egy hajóra. Nincs olyan gyártó, nincs olyan cég, amely egyszerre az összes készüléket tudná szállítani. Ez a Diagon, amely nyerni akart, véralvadási automatákat gyárt, az összes többit csak forgalmazza. Ez egy pluszhaszon, amelyet az egészségügytől akartak elvenni, de semmi nem indokolja, hogy be kelljen léptetni egy ilyen rendszerbe” – mondta az LMP társelnöke.

„A közbeszerzési hatóságnak, döntőbizottságnak igaza van, a miniszterelnöknek igaza van, Hadházynak meg nincsen igaza” – ez a Fidesz európai parlamenti képviselőjének véleménye. Deutsch Tamás a közbeszerzési hatóság döntése ellenére is kitart amellett, hogy az LMP társelnöke multinacionális cégek mellett lobbizik, amikor nyilvánosságra hozza az általa gyanított szabálytalanságokat.

„A Hadházy által inkriminált közbeszerzések jelentős részében senki semmilyen szabálytalanságot nem talált, ő ennek ellenére katatón módon naponta több alkalommal sajtótájékoztatót tart, és szinte minden vele szembejövő közbeszerzési eljárásban vélt szabálytalanságot nevez meg” – jelentette ki Deutsch.

Néhány hónap alatt összesen 85 millió forintos bírságot kapott az ÁEEK három különböző pályázattal összefüggésben – a lélegeztetőgép- és a labortender mellett ugyanis az aneszteziológiai munkaállomásokra kiírt pályázat is 5 milliós büntetéssel végződött.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!