2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Soha nem tapasztalt jogsértés – megbüntették a szcientológusokat

Hír TV

2017. október 20., péntek 12:33, frissítve: péntek 18:19

Hasonló jogsértést korábban még nem tapasztaltak – így összegezte a magyarországi Szcientológia Egyház adatkezelési gyakorlatát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. A szcientológusok hangos demonstrációval fogadták a hatósági vizsgálat eredményeit, amit bíróságon támadnak meg. Az egyház ügyeivel kapcsolatban a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is nyomoz.

Nem tudták igazolni a regisztrációjukat, ezért nem maradhattak a szcientológusok vezetői a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság sajtótájékoztatóján. Kérdezni akartak a hatóság elnökétől, aki szerintük elfogult velük szemben.

„Megpróbálja elpusztítani a szcientológia egyházat” – mondta Miklovicz Attila, a Szcientológia Egyház közönségkapcsolati igazgatója.

A felügyeleti szerv tavaly év végén kezdte vizsgálni a szcientológia egyház adatkezelési gyakorlatát. Megállapították: az egyház több mint 2000 személyről, főleg a híveiről de kívülállókról is sokféle személyes adatot gyűjt. Részletes információt tárol egyesek politikai nézetéről, anyagi helyzetéről, egészségi állapotáról, baráti kapcsolatairól is. Legrészletesebben a saját munkatársait kérdezi ki a szcientológia egyház – ismertette a hatóság elnöke.

„Adj egy részletes és általános, két dinamikás leírást magadról, beleértve a legkorábbi, bármilyen szexuális élményedet. Mikor kezdtél randevúzni és az összes személy nevét, akivel kapcsolatod volt. Csinálj egy időrendi leírást a személyek neveiről, akikkel szexuális kapcsolatod volt és hogy mit csináltatok. Írd le, hozzávetőlegesen hány alkalommal folytattál bármilyen tevékenységet, és jegyezz fel bármilyen perverziót, amibe bocsátkoztál. Ki mikor, milyen gyakran. Légy annyira részletes, amennyire csak tudsz” – sorolta Péterfalvi Attila.

A Szcientológia Egyház bizonyos adatokat külföldre is továbbított. A hatóság a jogellenes adatkezelés miatt a kiszabható legmagasabb büntetéssel, 20-20 millió forinttal sújtotta a magyarországi Szcientológia Egyházat és külön annak központi szervezetét is és felszólította a jogellenes adatkezelés megszüntetésére.

A szcientológusok tiltakoztak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság eljárása és határozata ellen. Szóvivőjük szerint sosem élnek vissza a személyes adatokkal, a kérdőívezéssel vagy gyónás során megszerzett információkat pedig azért tárolják, hogy követni tudják a hívek lépéseit a szellemi szabadság felé.

„Számos olyan állítás van ebben a határozatban, ami véleményünk szerint egyáltalán nem helytálló, és ami a leginkább sérelmes, hogy az a szakértői vélemény,ami ennek az egész határozatnak a gerincét képezi, nem volt megismerhető egész az eljárást lezáró végzésig vagy határozatig. Természetesen élni fogunk a bírósági úttal, és meg fogjuk támadni ezt a határozatot” – mondta Miklovicz Attila.

A szcientológusok székházában szerdán a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai is házkutatást tartottak. Ezt az akciót a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke nem kommentálta, azt mondta nincs róla információja. Az egyház szóvivője szerint viszont az adatvédelmi hatóság értesítette a Nemzeti Nyomozó Irodát. A Szcientológia Egyházzal kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is nyomoz költségvetési csalás gyanúja miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!