2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Megbukott az átvilágításon az Orbánnal jó kapcsolatot ápoló konzul

2017. október 13., péntek 09:06, frissítve: péntek 12:50

Zaid Naffánál kockázatokat tárt fel a TEK ellenőrzése. Az is kiderült: Ghaith Pharaon is magyar állampolgár akart lenni, de ezt Áder János elutasította.

Kockázatokat tárt fel a Terrorelhárítási Központ, amikor ellenőrizte Jordánia tiszteletbeli konzuljának hátterét – írja az Index. A portálnak az LMP-s Demeter Márta számolt be arról, hogy Zaid Naffa akkor bukott meg a TEK átvilágításán, amikor magyar állampolgárságért folyamodott.

A politikus betekinthet a Pharaon-ügy aktáiba, ezekből derült ki, hogy nem csupán az év elején elhunyt szaúdi üzletember, hanem Naffa is magyar állampolgár akart lenni. A jordán konzulátusról összesen kilenc kérelmet adtak be, egyedül Naffa akadt fent szűrőn.

Egyébként Ghaith Pharaon honosítási kérelme hiányos volt, nem derült ki, hogy a magyarul egyébként nem beszélő rejtélyes üzletember miért akart magyar állampolgár lenni, illetve fényképet sem csatolt. A honosítást végül Áder János elutasította, ám nem kockázatok miatt, hanem mert Pharaonnak nem volt meg a nyolcévnyi Magyarországon tartózkodása – ettől a szabálytól egyébként eltekinthetett volna az államfő, ám ebben az esetben nem tette.

Naffát 2016-ban kétszer is lefotózták, amint Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal és Pharaon jordán ügyvédjével kávézik a Gresham-palota teraszán.

Az Index kereste a TEK-et, hogy megtudja, 2016-ban hány honosítási kérelmezőt világítottak át, és ebből mennyinél tártak fel kockázatot, de választ nem kapott.

Vizsgálat indulhat

Az LMP parlamenti frakciója nemzetbiztonsági vizsgálatot kezdeményezett Zaid Naffa terrorátvilágítása ügyében. Szél Bernadett társelnök emellett a szakszolgálatoktól kér írásbeli tájékoztatást a terrorelhárítás által a tiszteletbeli jordán konzulnál feltárt kockázatokról. A Jobbik arra számít, a letelepedésikötvény-biznisz miatt a jövőben több hasonló botrányos ügy is nyilvánosságra kerülhet.

„Azt hiszem, hogy sok hasonló ügyre számíthatunk még, hiszen 20 000 gazdag migránst engedett be a kormány, letelepedési kötvényeken keresztül, úgyhogy nem lepődnék meg, ha még sok hasonló ügy előkerülne” – jelentette ki a jobbikos Magyar Zoltán.

A Demokratikus Koalíció azonnal kiutasítaná az országból Naffát, ha bebizonyosodik, hogy tényleg megbukott a vizsgálaton.

„Ha valaki a fideszes TEK vizsgálatán bukik meg, akkor ott a kockázat valóban nagyon nagy lehet. Ha ez így van, akkor Naffát azonnali hatállyal ki kell utasítani, és ki kell tiltani, hiszen nem tartózkodhat Magyarországon olyan személy aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent a magyar állampolgárokra” – mondta Vadai Ágnes DK-s képviselő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!