2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Megalakult az Első Nemzeti Közműszolgáltató

2015. február 18., szerda 18:40, frissítve: csütörtök 12:31

Megalakult az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt., amely márciusban már piacra is léphet, először a gázszolgáltatás területén. A Miniszterelnökség államtitkára szerint a cég nyereségét a fejlesztések mellett a rezsicsökkentésre fordítják majd. Orbán Viktor szerint a rezsicsökkentés folytatásához elengedhetetlen volt a Vlagyimir Putyinnal kötött szerdai megállapodás, amely alapján Magyarország az elkövetkező években lehívhatja azt a földgázmennyiséget az oroszoktól, amit eddig nem használtunk fel az idén lejáró szerződés alapján.

A magyar kormány számításai szerint legalább négy-öt évig kaphat Magyarország gázt Oroszországtól a kedden kötött egyezség értelmében. Az idén lejáró hosszú távú gázszerződésből fennmaradt mennyiséget ugyanis később is levásárolhatjuk, mintegy hárommilliárd euró értékben. A Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalásai után Orbán Viktor azt mondta, hogy ezzel nemcsak hazánk energiabiztonsága erősödött, hanem lehetővé vált a rezsicsökkentés folytatása is. „Magyarországon folyamatos árcsökkentést hajtunk végre, ezt rezsicsökkentésnek nevezzük, és ez az olcsó orosz gáz nélkül, a biztosan érkező orosz gáz nélkül nem lett volna fenntartható. Így, hogy megállapodtunk, ezt a munkát folytatni tudjuk” – jelentette ki Orbán Viktor.

A rezsicsökkentés folytatását szolgálja az is, hogy immár hivatalosan is megalakult az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt-t., amely már márciusban piacra léphet. A Miniszterelnökség államtitkára bejelentette, hogy a nemzeti közműszolgáltató a közelmúltban visszaállamosított Főgáz bázisán kezdi meg a lakosság ellátását, de a cég tevékenységét az egész országra kiterjesztik. Németh Lászlóné elmondta: a földgáz után jövőre az áram, majd a távhőszolgáltatás piacára is beléphet a nemzeti közműcég, amely a külföldi tulajdonban lévő energiaszolgáltatókkal ellentétben nem kizárólag a profitra fog törekedni. „Nincsenek kitűzött profitelvárások, mint ahogy napjainkban a külföldi részvényesek elvárása volt. Mi az ellátásbiztonságot és a fogyasztók érdekeit próbáljuk szem előtt tartani” – hangsúlyozta Németh Lászlóné.

Ha viszont lesz nyereség, azt fejlesztésre vagy további rezsicsökkentésre fordítják. Az államtitkár jelezte, már a Főgáz átvilágítása során is találtak tartalékokat. „Ha olyan döntés születik, ezt akár csökkentésre is lehet majd használni, de egyenlőre nem gondolom, hogy ebben el kell mélyülnünk” – tette hozzá Németh Lászlóné.


A nemzeti közműszolgáltató vezérigazgatója szerint az új cég megfizethető szolgáltatást garatnál majd a fogyasztóknak. „Olyan üzemméretet, olyan szervezeti működést hoz létre, amely gazdaságosabb az eddigieknél, ennek fontos eszköze az ügyfélszolgálatok még hatékonyabb működtetése a fogyasztók országos elérése érdekében. A Főgáz Zrt. ügyfélszolgálata mellett a Díjbeszedő Holding és a Magyar Posta egyes kirendeltségei is várják az ügyfeleket” – mondta Horváth Péter János.

Az Első Nemzeti Közműszolgáltató a kormány tervei szerint a következő két-három évben a legnagyobb hazai energiaszolgáltatóvá fejlődhet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!