2022. 07. 07. Csütörtök Apollónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Mozaik

Következik:

Hitvallók és ügynökök 11:05

Belföld

Megalakult az ötödik Orbán-kormány

Parlamenti eskütétellel kezdi meg munkáját az új kabinet kedden délután. Az ötödik Orbán-kormány tizenegy tárcával és tizennégy miniszterrel működik majd. A miniszterjelöltek múlt heti szakbizottsági meghallgatásuk során többek között hazánk szuverenitásának erősítését, a nemzeti érdekérvényesítést, országépítést, valamint a családhoz és nemzethez kötődés erősítését fogalmazták meg a következő négy év céljaként.

15 óra 30 perctől kezdődött a Napi aktuális extra című műsorunk, majd élőben kapcsoltunk a parlamenti ülésre az ötödik Orbán-kormány tagjainak eskütételére. Nézzék vissza Facebook- vagy YouTube-csatornánkon!

Orbán Viktor beszéde:

Kinevezték a minisztereket

Kövér László közölte, hogy a bizottságok támogatták a miniszterek kinevezését. Novák Katalin államfő később a minisztereket kinevezte. 

Orbán Viktor: Még soha nem volt ekkora bizonytalanság a jövőt illetően

A kormányfő beszéde elején elmondta, a választók akaratából az ötödik alkalomból mutatja be a kormányát. A mostani helyzet páratlan az elmúlt három évtizedben, soha nem látott népakarat érvényesült 2022. április 3-án - tette hozzá.Korábban egyetlen kabinet mögött sem volt ekkora választói akarat, ez részben megszolgált, részben megelőlegezett bizalom.

A koronavírusból alig lábaltunk ki, szomszédunkban háború zajlik, míg Brüsszelből nem számíthatunk segítségre - mondta Orbán. Még soha nem volt ekkora bizonytalanság a jövőt illetően - tette hozzá.

"Most igazán belevaló kormány kell"

A háborúk és a veszélyek kora a mostani évtized - mondta Orbán Viktor. Menekültáradat, infláció és soha nem látott energiaáremelés zajlik, globális átrendeződés fenyeget. Újabb háborúk és a 2015-ösnél is nagyobb népvándorlás indulhat meg a súlyos élelmiszerhiány miatt. Ma az Unió nem egy ragyogóan irányított szervezet, zavaros ideológiák és észszerűtlen döntések vannak - mondta. Most igazán belevaló kormány kell - tette hozzá. 

Varga Judit vétójogot kap minden minisztériumi előterjesztésnél

Izmosítani kell a vállalkozásokat, növekedési pályán tartani a magyar gazdaságot, meg kell védeni a családokat - mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, Varga Judit vétójogot kap minden minisztériumi előterjesztésnél. Azt várja tőle, hogy továbbra is képviselje a magyar érdeket az uniós színtéren.

Pintéré a belügyek minisztériuma

Pintér Sándor továbbra is élvezi Orbán Viktor feltétel nélküli bizalmát, mivel csökkent a bűncselekmények száma, és a rendőrviccek kora lejárt. A miniszter megszervezte a közmunkarendszert, és az egészségügyi operatív törzs irányításakor is bizonyított. Mára a belügyek minisztériuma lett az övé - tette hozzá.

Klebersbergi karakter

Semjén Zsolt miniszteri felelőssége az összmagyarság képviselete - mondta a kormányfő.  

Csák János tárcája jövőügyi tárca - mondta Orbán Viktor. Nálunk fordítják a legtöbbet családra és kultúrára, és lassan a felsőoktatásra is - monda a kormányfő.

Egy igazi klebersbergi karakter kell ehhez a tárcához.

Orbán: Kanyarban előztünk

Varga Mihályról azt mondta, hogy kanyarban előzve vészeltük át a koronavírus-járványt, és ez neki is köszönhető. Most is ezt várják tőle, és a következő 4 évben tartsa fenn a költségvetés és a gazdasági növekedés közötti egyensúlyt - mondta Orbán Viktor.

Nagyot lépett előre az agrárium

Nagy átalakulás előtt áll az ipar és az energetika, és Palkovics Lászlónak folytatnia kell az előző négy évben elkezdett átalakításokat, és kezelnie kell a bizonytalan energetikai helyzetet - mondta Orbán Viktor. Nagy Istvánról azt mondta Orbán Viktor, hogy az elmúlt években nagyot lépett előre az agráriumban. Az egekbe szökött gabonaárak a magyar agrárium számára hasznot hoznak - tette hozzá.A magyar gazdák végképp leküzdhetik azt a hátrányt, amit a kommunizmus idején szedtek össze.

A külkereskedelmi pozíciókat tovább kell erősíteni.

Újabb feladatok

Navracsics Tibor egy régi harcos - mondta Orbán Viktor. A feladata a területfejlesztés és az uniós pénzek hatékony felhasználása lesz - tette hozzá.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter feladata az lesz, hogy az elmúlt 30 év legnagyobb kihívása előtt áll a haderő.

Innovatív javaslatok

Orbán Viktor Rogán Antalról azt mondta, legfőbb feladata a kormány döntései mögött meghúzódó okok megismertetése lesz. A szuverenitás védelme elsősorban Rogán Antal feladata lesz - tette hozzá. Lázár Jánosról azt mondta, országépítési feladatot kapott, korábban ez a terület teljesen szét volt tagolva. 

Szijjártó felel majd Paks2-ért

Szijjártó Péter továbbra is fáradhatatlanul képviselje a magyar érdekeket, és keressen új kereskedelmi lehetőségeket - mondta a kormányfő. Orbán elmondta, hogy Szijjártó felel Paks2-ért.

Ez lesz Gulyás feladata

A stratégiai tervezés és a minisztériumok munkájának összehangolása lesz Gulyás Gergely feladata - mondta Orbán Viktor. 

Válságálló és világos jövőképpel rendelkező kormány alakul

Válságálló és világos jövőképpel rendelkező kormánnyal vág neki a következő éveknek az új kormány - mondta Orbán Viktor. Továbbra is vállalják a szuverenitás védelmét - mondta végezetül a kormányfő. 

Elfogadták az alaptörvény tizedik módosítását 

Elfogadták az alaptörvény tizedik módosítását, így a kormány veszély-helyzetet hirdethet a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet, vagy humanitárius katasztrófa esetén is. A képviselők 136 igen, 36 nem szavazattal fogadták el a két-harmados támogatást igénylő módosítást. A most elfogadott módosítást Varga Judit igazságügyi miniszter kezdeményezte, és a javaslat indoklása szerint minden esetben meg kell valósulnia háborús cselekménynek ahhoz, hogy veszélyhelyzetet lehessen hirdetni.

Hír TV, Origo

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!