2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Még nincs vége: piros riasztás, télies útviszonyok, áramszünet

Hír TV

2018. március 18., vasárnap 07:46, frissítve: vasárnap 14:59

Vasárnapra is piros figyelmeztetést adott ki több megyére hófúvás miatt a meteorológia, az ország szinte teljes területén várható havazás, a Tiszántúlon pedig ónos eső is.

További havazásra, viharos szélre, hófúvásra figyelmeztet a meteorológia az ország keleti részében. Borsod-Abaúj-Zemplénre és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére hófúvás miatt mára is kiadták a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést. Az ország keleti csücskében még eshet a hó, Hajdú-Biharban és Szabolcsban pedig ónos eső is.

Számtalan riasztás

Szombaton országszerte alakultak ki magas hótorlaszok, csúszós útszakaszok, többfelé vezetékszakadásokat okozott az intenzív havazás, hófúvás, illetve az ónos eső. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több útszakasz is járhatatlanná vált. Elzárt település sehol sincs az országban, de négy megye 53 településén átmenetileg szünetel az áramszolgáltatás, ez közel 34 ezer fogyasztót érint. A tűzoltókat több száz esethez riasztották.

 
Hófúvás 37-es számú foltnál a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Újharangod közelében
Fotó: Vajda János / MTI
 

„A téli időjárás miatt hajnal óta 230 beavatkozást végeztek el a tűzoltók. A legtöbb esetben kidőlt fákhoz, árokba csúszott, keresztbe fordult, úton elakadt járművekhez riasztották őket – tájékoztatta a Hír Televíziót az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője, hozzátéve: a katasztrófavédelem továbbra is minden megyében, országos szinten operatív törzset működtett. Ezek az operatív törzsek irányítják a beavatkozásokat. Országszerte közel kétezer tűzoltó van készenlétben, 500 darab járművel. A leginkább érintett északkeleti térségben száz fővel megnöveltük a szolgálatban lévők létszámát. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdu-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében néhány útszakasz továbbra is le van zárva, ezért útnak indulás előtt mindenki tájékozódjon az aktuális útviszonyokról és az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról” – fogalmazott Mukics Dániel, aki külön kiemelte, akinek nincs halaszthatatlan teendője azokban a térségekben, ahol meteorológiai riasztás van érvényben, ha teheti, ne induljon útnak. „Aki mindenképp autóba kényszerül, az töltse le a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t, ezzel hozzájut minden fontos információhoz a télies időjárással kapcsolatban” – tette hozzá a szóvivő, aki megismételte, elzárt település továbbra sincs az országban, melegedő helyet sem kellett megnyitni. Jelenleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében két településen, Jász-Nagykun-Szolnok megyében tizenöt településen, Hajdú-Bihar megyében huszonkilenc településen, Békés-megyében pedig hét településen akadozik vagy szünetel átmenetileg az áramszolgáltatás. 

Csak óvatosan!

A rendkívüli időjárás szombaton alaposan megnehezítette a közlekedést országszerte. A szakértők vasárnap is azt kérik a sofőröktől, haladjanak lassabban, tartsanak nagyobb követési- és oldaltávolságot, és figyeljenek a megszokottnál is jobban. Aki hosszabb útra készül, tegye ezt tele tankkal, és tanácsos némi ételről és italról, meleg ruházatról és meleg takaróról is gondoskodni.

 
A hóviharral járó erős szél miatt kettétört villanypózna a 33-as út mellett, Debrecen határában
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
 

„Továbbra is az északkeleti országrészben alapvetően téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak az autósok, elsősorban a hófúvásokkal érintett területeken. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól keletre négy mellékúton teljes útzár, míg egy szakaszon félpályás korlátozás van érvényben. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig a 36-os és a 38-as főúton van érvényben félpályás korlátozás. A hófúvással érintett főutakon, illetve még az M3-as autópályán is vannak nehezebben járható szakaszok, ugyanis a szél ereje nem csökkent, továbbra is 60-70 kilométer per órás széllökéseket regisztrálunk, amelyek folyamosan visszahordják a letakarított havat az útburkolatra. Várhatóan ez az időjárás az északkeleti országrészben az esti órákig megmarad, ezért mindenképpen azt tanácsoljuk az ezekben a térségekben élőknek, ha tehetik, ne induljanak útnak. Ha mégis halaszthatatlan ügyük lenne, akkor előtte tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról. Minden elérhetőség és további hasznos információk megtalálhatók a www.utinform.hu oldalunkon” – emelte ki Pécs Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

 
Kerékpáros küzdelme a hófúvással a Hajdúnánás és Hajdúdorog közötti úton
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
 

Késések a vonatközlekedésben

Sokat késhetnek a vonatok is a rendkívüli időjárás miatt, van, ahol egy óránál is nagyobb a csúszás. A szakemberek folyamatosan dolgoznak a felsővezetékekben, illetve a váltók működésében keletkezett hibák elhárításán.

„A havazás és a jegesedés felsővezetéki, illetve váltóműködési hibákat okoz, ezért a keleti országrészben 30-90, esetenként 90-120 perccel hosszabb lehet a menetidő. A Budapest–Hatvan–Miskolc, a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony és a Szolnok–Békéscsaba vonalak a leginkább érintettek. De a csatlakozó szakaszokon is jelentősen nőttek az eljutási idők. A szakemberek folyamatosan dolgoznak a váltók megtisztításán és a műszaki berendezések helyreállításán, ami a jelenlegi időjárási körülmények miatt emberpróbáló feladat, hiszen a hóátfúvások tovább nehezítik a munkakörülményeket” – emelte ki Urbán Attila, a MÁV helyettes szóvivője.

 
Behavazott utca Gyálon
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 
 

A fővárosba is megérkezett éjszaka a hó, a közterület-fenntartó gépei most is dolgoznak, a főútvonalakkal kezdték, a mellékutcákra várhatóan csak délután kerül majd sor. „Az éjszakai műszakban 53 járművel végeztük az utak szórását és a hó eltakarítását. Egészen addig, amíg a havazás tartott, a fő és közösségi közlekedési útvonalakon dolgozunk. Éjjel az jelentett gondot, hogy nagyon sűrűn esett a hó, így sokszor visszafehéredés következett be. Ez a BKV-nak a buszok közlekedésében jelentett több helyen és több időpontban is problémát. A nappali műszakban az utak síkosságmentesítést folytattuk, illetve 252 fővel, mind a 23 kerületben, a szolgáltatási csoportjaink munkatársaival a kezelésünkbe tartozó közjárdák, közlépcsők síkosságmentesítését is végeztük. A délutáni, éjszakai órákban folytatjuk, illetve tervezzük a mellékutak síkosságmentesítését” – tájékoztatott Horváth László, a FKF Nonprofit Zrt. megbízott kommunikációs csoportvezetője.

 
Hófúvás 37-es számú főútnál a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Újharangod közelében
Fotó: Vajda János / MTI
 

Eső, áradás 

Gondokat okozott szombaton a lehullott nagy mennyiségű csapadék a Dél-Dunántúlon. A Kelet-Mecsek több településén megáradtak a patakok, házak udvarába, pincéibe törtek be. A Kárász és Vékény közötti útszakaszt le kellett zárni, az autósoknak más útvonalat kellett keresniük. A zárat vasárnap délelőtt oldották fel. Baranyában több mint 1000 homokzsákot helyezett ki a katasztrófavédelem. Kitelepítésre nem volt szükség, személyi sérülés nem történt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!