2022. 12. 03. Szombat Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Soroló 07:30

Belföld

Medvekárok Székelyföldön

Emberekre támadnak, megölik a háziállatokat és rongálnak – csak néhány panasz Székelyföldön a medvékre. A Hargita megyei önkormányzat azt kéri a román környezetvédelmi minisztériumtól, hogy bővítsék a speciális kárbecslő osztályt, mert nem tudják ellátni feladatukat, annyi a panasz.

  • Medvekárok Székelyföldön

Medve tartja rettegésben ezt a Csíkszereda melletti falut: a baromfit és a birkákat pusztítja, de több gazdasági épületet is megrongált már, a helyiek a gyerekeket féltik. A környezetvédelmi ügynökség a helyszínen becsüli fel az okozott kárt.

A megoldás az lesz, hogy ez a kártevő medve ki lesz emelve a populációból, a kilövési engedélye meg van kérve a szakminisztériumtól, el van küldve, s várjuk, hogy a Hivatalos Közlönyben jelenjen meg a miniszteri rendelet, és akkor a vadásztársulatnak a hivatása meg a kötelessége, hogy a medvét kiemelje a populációból.

- mondta a Hargita megyei környezetvédelmi Ügynökség igazgatója.

A hosszas bürokratikus eljárás miatt, azonban egyelőre továbbra is szabadon garázdálkodhat a medve. Borboly Csaba, a Hargita megye önkormányzat elnöke szerint ha a környezetvédelmi minisztérium bővítené a kárfelmérő részlegét, az jelentősen javítana a hatékonyságon.

Egyre inkább a probléma csak nő. Bukarest a struccpolitikát alkalmazza, sőt, mit több, amiben direkt a minisztérium megoldásokat kínálhatna – legyen az kompenzáció, kárfelmérés, egy sor témakör, még abban sem teszi a dolgát. Azt képzeljék el a kedve tévénézők, hogy Hargita megyében ugyanannyi a kárfelmérő, mint azokban a megyékben, ahol nincs is medveprobléma.

- fogalmazott Hargita megye önkormányzatának elnöke. 

Évente mintegy 140 medve kilövésére adnak engedélyt Romániában, egyes szakvélemények szerint azonban a 6-7000-es medveállomány esetében ennek a triplájára lenne szükség. De megoldást jelenthetne a megfelelő vadgazdálkodás és a kármegelőzés támogatása is.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Kopp Máriára emlékezett Novák Katalin

Kopp Máriára emlékezett Novák Katalin

Kopp Mária olyan ember volt, aki nem csak kérdéseket tett fel, hanem segített megoldásokat keresni - mondta Kopp Mária Emlékév záró eseményén a köztársasági elnök.
Korányi Dávid beismerte: szó sem volt mikroadományokról

Korányi Dávid beismerte: szó sem volt mikroadományokról

Már Korányi Dávid szerint is tarthatatlan a baloldal, adományokról szóló hazugsága. A főpolgármester tanácsadója közleményben ismerte el, hogy nem csak mikroadományokból gyűlt össze a 3 milliárd forint, amit a választási kampány idején utaltak Magyarországra.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!