2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

May bukása növeli az esélyét az Egyesült Királyság EU-ban maradásának

Bizalmatlansági indítványt nyújt be a brit kormány ellen az ellenzéki Munkáspárt vezetője, miután történelmi vereséget szenvedett Theresa May. Kedd este szavazott a brit alsóház az Egyesült Királyság kilépési megállapodásáról, a képviselők 432 nem szavazattal, 202 igen ellenében utasították el a brexit-tervezetet.

  • May bukása növeli az esélyét az Egyesült Királyság EU-ban maradásának

Gyorsan reagáltak a lapok a Theresa May brexit-egyezményének elutasításával végződő voksolásra, megalázó történelmi vereségként jellemezve, hogy a képviselők több mint fele, a konzervatív kormánytagok közül pedig 118-an a kormányfő ellen szavazott. Az eredmény közzététele után az ellenzéki Munkáspárt elnöke azonnal bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen.

„Az esti szavazás eredménye az 1920-as évek óta látott legnagyobb veresége egy hatalmon lévő brit kormánynak. Ez egy katasztrofális vereség. Két éves, bukásra ítélt tárgyalási folyamat után a Képviselőház meghozta az ítéletet Theresa May brexit-alkujáról, és ez a döntésünk végleges” – így a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn.

A bizalmatlansági szavazásra várhatóan szerda este kerül sor, a kormánypárti frakció több tagja és az észak-írországi Demokratikus Unionista Párti képviselői is biztosították támogatásukról a miniszterelnököt. Theresa May azt ígérte, ha kormánya szerdán bizalmat kap, akkor tárgyalhatnak az újabb engedményekről. A miniszterelnök az alku elfogadásának két alternatíváját is látja: a brexit-folyamat leállítását vagy a megállapodás nélküli kilépést az Európai Unióból.

A szavazás után nem sokkal az európai vezetők is reagáltak az eseményekre. Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk Twitter-bejegyzésében azt írta: „Ha az alku lehetetlen és senki nem akarja a megállapodás nélküli kilépést, akkor kinek lesz végre bátorsága ahhoz, hogy kimondja, mi az egyetlen lehetséges megoldás?”

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker pedig azért sürgeti a brit kormányt, hogy mielőbb tegye világosság szándékát, azt a kifejezést használta, hogy az „idő hamarosan lejár” – utalva ezzel arra, hogy az Egyesült Királyságnak a mostani menetrend szerint március 29-én el kell hagynia az uniót.

A német külügyminiszter, Heiko Maas pedig egyenesen felszólította a brit kormányt, hogy ne játszadozzon tovább. A német közszolgálati rádiónak arról beszélt, hogy mindenki el akarja kerülni az Észak-Írország és Írország közötti határellenőrzés felújítását, így az egyezmény-tervezet erről szóló pontjáról újabb tárgyalásokra van szükség a britek és az EU között.

Emmanuel Macron francia elnök ugyanakkor kijelentette, az Egyesült Királyság lenne a legnagyobb vesztes, ha megállapodás nélkül hagyná el az EU-t.

„Elmondom, én hogyan látom a dolgok állását. Első opció: A britek folytatják az utat a megegyezés nélküli kilépés felé, és azt mondják, nincs alku. Ez mindenkit megijeszt. Ennek az első vesztesei a brit emberek lennének. Tehát ebben az esetben mindenféle átmeneti időszak nélkül, újra kellene tárgyalniuk a jövőbeli EU-s kapcsolataikat” – mondta a francia elnök.

A francia elnök hozzátette, számít arra, hogy a britek végül időt kérnek az alku újratárgyalására. A skót miniszterelnök ehhez képest közölte, Theresa May-nek új népszavazást kellene kiírnia.

„Ez a vereség szó szerint történelmi mértéket ölt, és a miniszterelnök már hónapok óta tudta, hogy ez be fog következni, csak az időt vesztegette. Nem vesztegethetjük tovább az időt. Először is, úgy gondolom, meg kellene állítani az 50. cikk ketyegő óráját, hogy elejét vegyük annak a kockázatnak, hogy az Egyesült Királyság egyezmény nélkül szakad ki az EU-ból március 29-én. Másodsorban pedig olyan intézkedésre lenne szükség, ami a választóknak adja vissza a kérdést” – jelentette ki Nicola Sturgeon.

Az unió vezetői többször jelezték, hogy nem jöhet szóba az egyezmény újratárgyalása, szerintük ez a megállapodás a britek legjobb esélye. Egyes tagállamok, mint Belgium, Dánia és Luxemburg vezetői azonban a közösségi hálón már arról írtak, hogy készülnek a megegyezés nélküli kilépés lehetőségére. Közben az Európai Bíróság döntése alapján Nagy-Britannia az EU-s tagállamok beleegyezése nélkül is megszakíthatja a kilépési folyamatot, és bennmaradhat az unióban.

Meghosszabbíthatják a határidőt

Lehetséges a brit kiválás határidejének meghosszabbítása, ha az Egyesült Királyság arra megfelelő okot ad – jelentette ki az Európai Bizottság szóvivője. Hozzátette: a határidő kitolásáról a bennmaradó 27 tagállam dönthet majd. Margarítisz Szkínász Brüsszelben arról is beszélt, bár a kilépés feltételeiről szóló egyezményt nem lehet újratárgyalni, az alkunak része egy politikai deklaráció, ami a brexit utáni kereskedelem körülményeit határozza meg. Ennek átdolgozására nyitnak lehetőséget.

Meglepően reagáltak a piacok a brexit szavazásra. A voksolást megelőzi brit parlamenti vita alatt fokozatosan csökkent a font értéke, az eredmények közlése után azonban nagyot ugrott. Gazdasági elemzések szerint ez annak tudható be, hogy Theresa May bukása növeli az esélyét, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unióban marad. Az euróhoz képest a font kedd este 1,10-ről 1,13-ra erősödött. Ezekben az órákban pedig egy angol font 365 forintba kerül a nemzetközi pénzpiacon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!