2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

Matyi és családja tudatosan étkeznek

Hír TV

2019. február 20., szerda 15:30, frissítve: szerda 16:02

A tudatos élelmiszer fogyasztásra és az élelmiszerek megfelelő kezelésére hívja fel az alsó tagozatosok figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új kiadványa. A mesekönyv egy kisfiú és családja mindennapjait mutatja be, ezen keresztül oktatja a kicsiket.

Mi lehet annyira sürgős, hogy a köztudottan alkotásra és tudományos szakszövegek írására szánt délelőttömet zavarod meg vele... Gyerekeknek olvasott fel saját könyvéből Gévai Csilla író. Matyi és családja története a tudatos élelmiszer fogyasztásra és az élelmiszerek megfelelő kezelésére hívja fel az alsó tagozatosok figyelmét.

Ott kezdődik a dolog, hogy tudatosítjuk-e azokat a dolgokat, amiket csinálunk. Ugyanolyan hétköznapi cselekvés az, hogy lemész a boltba, igaz? De lehet, hogy még te nem tudatosítottad azt, hogy mondjuk az a zöldbab főzelék, amit nap mint nap anyu vagy apu csinál neked az a zöldbab főzelék lehet, hogy mirelitből van, azaz fagyasztott áru, és lehet, ha elolvasod ezt a könyvet, akkor holnaptól kezdve elkezdesz azon gondolkozni, hogy az oké, hogy ez mirelit, de lehet, hogy másképp kéne megvásárolnunk – mesélte a könyv alkotója Gévai Csilla. A mesekönyvet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adta ki.

Magát a könyvet szakmailag természetesen a Nébih munkatársai gondolták végig és az illusztrációk, valamint a kiadvány szerkesztését a Nébih munkatársai látták el, azonban úgy gondoltuk, hogy legjobb, hogyha magának a mesének a megálmodását és papírra vetését egy profi meseíróra bízzuk – nyilatkozta Kasza Gyula, a Nébih osztályvezetője. 

Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára azt mondta: általános európai tendencia, hogy a gyors éttermek és az ételrendelés világában, egyre kevesebben főznek otthon, ennek visszafordításában is segíteni akar a kiadvány.

Azok az ismeretek, amiket a mesekönyvből is megtanulhattok, az hasznára lehet nem csak nektek, hanem a szüleiteknek is, mert hogy én azt gondolom és az is a tapasztalatunk, hogy a gyerekek, amit megtanulnak, arra felhívják a szüleik figyelmét, és innentől kezdve akár a vásárláskor, akár majd, hogyha elég erőszakosak vagy határozottak lesztek otthon, akkor a sütés-főzéskor is azokat a gyakorlatokat tudjátok hasznosítani majd a családban, amelyeket itt is megtanulhattatok – véli az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Zsigó Róbert azt is hozzátette: az élelmiszerek minőségét, eredetét és a környezeti fenntarthatóságot szem előtt tartó vásárlókká kell válni. Ehhez elengedhetetlen, hogy meglegyenek az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos alapismeretek.