2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Matolcsy György: Eurázsia korszakát éljük

Több ezer éves barátság köti össze a kínai és magyar népet, a két országot pedig 70 éves diplomáciai kapcsolat, most pedig új korszakot, "Eurázsia korszakát éljük" - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, amikor megnyitotta a Magyarország és Kína diplomáciai kapcsolatai felvételének 70. évfordulója alkalmából rendezett képkiállítást, Budapesten, a Bölcs várban.

  • Matolcsy György: Eurázsia korszakát éljük

Az MNB elnöke kiemelte: az Orbán Viktor miniszterelnök által évekkel ezelőtt meghirdetett keleti nyitás, és a kínai kormány Egy övezet, egy út kezdeményezése egybecseng, erősíti a két ország gazdasági-pénzügyi kapcsolatait.

Új kapukra, új kezdeményezésekre van szükség az elmúlt 70 évben elért eredmények megőrzése érdekében, hogy ezek mentén tovább erősödjenek a Kína és Magyarország közötti gazdasági, pénzügyi és kulturális kapcsolatok - tette hozzá.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az innovációt, a tudománypolitikát, a digitalizációt említette azon területek közül, amelyekben sokat tanulhatnak a magyar szakemberek a kínai szakemberektől. A magyar-kínai kapcsolatokat meghatározónak nevezte a kelet-közép-európai régió fejlődésében is, és megjegyezte, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházása, amely az év végén várhatóan elindul, az egész régió fejlődését segíti.

Palkovics László méltatta, hogy a tervek szerint a jövőben a China Construction Bank is megkezdi tevékenységét Magyarországon.

Vang Ji, kínai külügyminiszter és államtanácsos, aki kétnapos látogatásra érkezett Magyarországra arról beszélt, hogy a két ország kapcsolatait a tisztelet és a megbecsülés jellemezte a múltban és a jelenben is. A kapcsolatokat tovább kell erősíteni, hogy a kihívásokra megfelelő válaszokat lehessen adni - mondta.

A Magyarország és Kína diplomáciai kapcsolatának elmúlt 70 évét bemutató, csaknem 100 részes fotókiállítást a Magyar Nemzeti Bank, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége és a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány közösen szervezte.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!