2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Matolcsy elégedett, az ellenzék bírál

Hír TV

2017. október 18., szerda 17:06, frissítve: szerda 21:24

Eredményes évet zárt tavaly a Magyar Nemzeti Bank – jelentette ki Matolcsy György a parlamentben az intézmény 2016-os tevékenységének beszámolóján. Az ellenzék bírálta a jegybankelnököt, mert nem lehet tudni, hogy a többletbevételeket mire fordítják. A szocialisták szerint Matolcsy gyáva ember, mert megfutamodik a vitától.

„Engedjék meg, hogy azzal kezdjem, hogy amint Magyarország és a magyar kormány, a Magyar Nemzeti Bank is 2016-ban eredményes, nagyszerű évet zárt” – számolt be elégedetten a parlamentben Matolcsy György a központi bank tavalyi teljesítményéről. A jegybankelnök szerint megőrizték a pénzügyi stabilitást, és támogatták a kormány gazdaságpolitikáját.

 „A Növekedési hitelprogram 2013 és 2016 között a jegybank számításai szerint mintegy két százalékkal bővítette a magyar gazdaság bruttó hazai összterméke, a gdp számát, a foglalkoztatást is több tízezer fővel voltunk képesek segíteni, bővíteni. Tisztelt hölgyeim és uraim, piaci hitelprogramot is indítottunk, ami ötven százalékkal jobban sikerült: a banki kezdeti vállalások meghaladták ötven százalékkal” – folytatta Matolcsy.

A szocialista Bárándy Gergely az MNB alapítványai miatt bírálta a jegybankelnököt.

„Mindenki számára nyilvánvaló lett – hiszen közérdekűadat-igénylés keretében ki lehet kérni az alapítványok költéseit és adatait –, hogy ez nem szól másról, mint hogy kreáltak egy nagy tőkével rendelkező fideszes kifizetőhelyet, hogy onnan mindenféle embernek mindenféle jogcímen lehet kitolni azt a pénzt, amit a devizahiteleseknek kellene visszaadni” – hangoztatta a képviselő.

A Jobbik szerint az MNB következmények nélkül gazdálkodik a többletforrásból, pedig a devizahiteleseket kellene megsegíteni.

 „A hitelkárosultakat érintő átváltás során indokolatlan nyereségtömeg halmozódott fel az MNB-nél, egy indokolatlan nyereségtömeget nyúlt le az MNB, és a helyzet az, hogy hazudoznak közben, kiírják óriásplakátra, hogy elszámoltatják a bankokat. Ne forgassa a fejét, képviselőtársam, nyomjon egy gombot, és reagáljon! Önök kiírták a plakátra, hogy elszámoltatják a bankokat, miközben elárulták a saját választóikat, akik önökben megbíztak. 155-162 forinton vették fel a hiteleket, és mit csináltak? 256 forinton váltották át, kirabolták a saját embereiket, a saját választóikat” – mondta Z. Kárpát Dániel.

Az elmúlt időszakban nemcsak a szakmai, hanem a magánéleti tevékenysége is eredményes volt Matolcsy Györgynek: tavaly elvált a feleségétől, és újra megházasodott, idén vette el Vajda Zitát. Az újdonsült feleség korábban azzal került a hírekbe, hogy az MNB-ben több mint egymillió forintért foglalkoztatták, a jegybank egyik alapítványától pedig félmilliós ösztöndíjat is kapott. Mindezek mellett Vajda Zita kedvezményes hitelben is részesült az intézménytől.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!