2023. 01. 30. Hétfő Martina, Gerda napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Híradó 07:00

Belföld

Mateusz Morawieczki: Adjon nekünk Isten egy jobb Európát

A megemlékezésen a lengyel miniszterelnök is felszólalt, Mateusz Morawiecki, ünnepi beszédében kijelentette, hogy a lengyel-magyar barátság már több mint 1000 éve tart. A lengyel kormányfő hozzátette, hogy minden magyar és lengyelt összekapcsol, hogy hisznek egy olyan jövőben, ami a közemberekért lesz és nem a felsőbb hatalmasságokért.

  • Mateusz Morawieczki: Adjon nekünk Isten egy jobb Európát

Köszönöm a meghívást a Szolidaritás ünnepére– kezdte beszédét Mateusz Morawiecki. A lengyel miniszterelnök szerint a két nemzet barátsága ezer éve tart, számos csatát vívtak együtt szabadságharcaik során. Mindig összetartottunk szabadságunkért vívott küzdelmeinkben és most a szebb jövőért való küzdemünkben is – fogalmazott a lengyel kormányfő.

Bauer Sándor, Ryszard Żywiec és Jan Palach személyét említette meg, akik a kommunizmus ellen tiltakozva felgyújtották magukat a szabadságért, és akinek az emléktáblája az ünnepség helyszínén is ott van. A hasonló hősök összekötnek minket, mert nem voltak hajlandóak elfogadni az elnyomást– mondta. A közös tragédiákat felidézve utalt arra is: a harcot leverték, de az emberek elrejtették otthon a szabadság zászlóit, hogy a reménysugár megjelenhessen. A mi népeink ilyen zászlódarabokból álltak össze újra, és élnek együtt ma barátságban

Ahogy a mi országaink is zászlódarabokból állnak, újra együtt harcolunk a jövőnkért– mondta Mateusz Morawieczki. Ugyanúgy, mint 171 évvel ezelőtt, megint a szolidaritás, egyenjogúság és igazság oldalán állunk együtt. Egy jobb Magyarország, Lengyelország és Európa számára harcolunk együtt az igazságért– fogalmazott. 

Egyre inkább meg vagyunk győződve, hogy ahogy a turul és a lengyel sas, úgy most mi is közeledünk az igazsághoz.– mondta. Felidézte a lengyel költő, Zbigniew Herbert és a magyar Petőfi Sándor szavait, akik szerint az egekből jön a segítség. Ez a jóslat is összefog minket, minden lengyelt, magyart és európait, mindazokat akik hisznek a nemzetek Európájában, egy közemberért, és nem a felsőbb rétegek számára való Európáért.– mondta Mateusz Morawiecki. Isten áldja a magyart, a lengyeleket, adjon nekünk jobb Európát- zárta beszédét a lengyel miniszterelnök. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Nyílt levelet írt Vona Gábor Dnyipro polgármesterének

Nyílt levelet írt Vona Gábor Dnyipro polgármesterének

„Miután kidühöngte magát, talán ön is érezte, ezzel jócskán túllőtt a célon” - fogalmazott a Jobbik volt elnöke. A visszavonult politikus felhívta Borisz Filatov figyelmét arra, hogy polgármesterként szavainak súlya van, amiért felelősséget kell vállalni.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!