2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Belföld

Maszkokat és védőruhákat küldött Magyarországnak a Fudan Egyetem

Maszkokat és védőruhákat küldött Magyarországnak a Fudan Egyetem - tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTI-t. A kínai felsőoktatási intézmény által felajánlott 56 ezer maszk és 300 védőruha más adományokkal együtt egy Sanghajból indult repülőgépen jutott el hazánkba hétfőn.

  • Maszkokat és védőruhákat küldött Magyarországnak a Fudan Egyetem

  Közleményükben hangsúlyozzák: a budapesti kampusz létesítését tervező egyetem már most második otthonaként tekint Magyarországra, vezetői ezért tartják fontosnak, hogy a nehéz helyzetben segítsenek.

A koronavírussal szembeni védekezést szolgáló eszközök jelenleg elsősorban Kínában érhetőek el nagy tételben. A két ország viszonya a keleti nyitás politikájának jegyében az elmúlt években kedvezően alakult, a Fudan Egyetem kifejezetten fontosnak tartja a magyar együttműködést. Az intézmény rendkívül jó kapcsolatot ápol az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a Magyar Nemzeti Bankkal is. A kormányzati, tartományi, városi és céges adományok mellett a Fudan a kínai egyetemek közül elsőként ajánlott fel védőeszközöket, amelyek a Shanghaji Főkonzulátus által koordinált szállítmányban érték el úti céljukat hétfőn kora délután.

A tekintélyes nemzetközi rangsor, a QS World University Ranking szerint a Fudan a világ 40. legjobb egyeteme. A sanghaji központú intézmény több mint 4500 oktatója több mint 30 ezer hallgatót tanít.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly október végén fogadta a kínai egyetem delegációját. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2019 decemberében írt alá egyetértési nyilatkozatot Hszü Ning-senggel, a Fudan Egyetem elnökével. A dokumentumban a felek megerősítik közös érdekeltségüket az intézmény budapesti kampuszának létrehozásában.

A Kínában közvetlen minisztériumi irányítás alá tartozó egyetemek egyikének sincs még külföldi kampusza. Magyarország az együttműködésnek köszönhetően regionális tudásközponttá válhat. A világ legszűkebb élvonalába tartozó Fudan hazai szerepvállalása felgyorsítja a magyar felsőoktatás megkezdett nemzetköziesítését. Az új kampusz részleteinek kidolgozása intenzív közös munka keretében folyik az építkezés, majd a képzés mielőbbi elindítása érdekében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint köszönetet mond partnerének, a sanghaji Fudan Egyetemnek, hogy orvosi eszközökkel is támogatja Magyarországot a koronavírus elleni küzdelemben. A világ 40. legjobb egyetemeként számon tartott felsőoktatási intézmény az általa felajánlott 56 ezer maszk és 300 védőruha adományozásával nagy mértékben hozzájárul a hazai védekezés feltételeinek biztosításához. A szállítmány átvételénél jelen volt Horváth Levente, az MNB elnöki főtanácsadója is.

A jegybank közölte: az egyetem 2016-ban kezdte meg az együttműködést az MNB-vel, majd 2019-ben indították el a Fudan-Corvinus Double Degree MBA Programot a Budapesti Corvinus Egyetem és a jegybank együttműködésében. 2019. októberében Orbán Viktor miniszterelnök fogadta az egyetem rektorát, akivel a Fudan Egyetem magyarországi campusának létrehozásáról egyeztek meg.

A Fudan Egyetem a jövőben Magyarországon megépülő campusból kifolyólag második hazájaként tekint az országra, ezért az elsők között jelezte, hogy orvosi eszközökkel segíti az országot - írta az MNB.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

Egy baranyai lakásotthon nevelője tett bejelentést a rendőrségen április 21-én arról, hogy egyik neveltjük az előző éjszakát egy ismeretlen férfival Baranyajenőn töltötte. A 13 éves lány elmondása szerint akarata ellenére a férfi fogdosta és szexuálisan molesztálta őt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

Csütörtöktől harmadik alkalommal tartják meg a CPAC Hungary-t, amely minden eddiginél nagyobb lesz. Majdnem háromezer résztvevőt várnak, köztük 500 külföldi vendéget. Az esemény legfontosabb pillanatait a HírTV élőben közvetíti.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!