2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Márky-Zay polgármesterként megbukott, politikusként nem

A vásárhelyiek több mint fele (53 százaléka) elégedetlen Márki-Zay Péter eddigi polgármesteri tevékenységével és csak tízből négyen (39 százalék) voltak elégedettek – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. Ettől nem függetlenül egy fideszes jelölt 54 százalékot kapva le is győzné egy most vasárnap tartandó választáson.

  • Márky-Zay polgármesterként megbukott, politikusként nem

Nagyjából négy hónappal az őszi helyhatósági választásokat megelőzően, a hódmezővásárhelyiek többsége elégedetlen a polgármester munkájával. A Nézőpont Intézet márciusi felméréséhez képest nyolc százalékponttal (45-ről 53-ra), a tavaly nyári felméréshez képest pedig tizenhárom százalékponttal (30-ról 53-ra) nőtt a városvezető munkájával elégedetlenek aránya. Mindez azt jelenti, hogy míg korábban többen voltak elégedettek a polgármester munkájával, mint amennyien nem, márciusra ezek az arányok kiegyenlítődtek, mostanra pedig már a Márki-Zay Péter munkájával elégedetlenek kerültek többségbe.

A vásárhelyi polgármester tehát nem egyszerűen legyőzhető, hanem városvezetőként úgy tűnik, már el is vesztette a versenyt.

Ugyanakkor pártpolitikusként még lehet jövője. A helyiek 54 százaléka szerint a polgármester országos szintű politizálással tölti ideje túlnyomó részét.

A polgármester népszerűtlenségével szemben látható, hogy a kormánypártok társadalmi támogatottsága magas. Egyrészt azért, mert a legutóbbi európai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP 48,5 százalékos listás szavazati eredményt ért el a városban. Ez háromszor magasabb, mint a második helyezett DK szavazataránya és 40 százalékponttal több, mint a Márki-Zay Pétert támogató Jobbik táborának mérete. Másrészt a közvélemény-kutatásból kiderült, hogy egy fideszes jelölt ellen kikapna Márki-Zay Péter, a biztos szavazók körében 54 százalékon áll jelenleg egy kormánypárti jelölt a regnáló városvezetővel szemben. Jól megválasztott jelölttel tehát Hódmezővásárhely újra kormánypárti vezetőt kaphat.

Márki-Zay Péter tavaly februári kampányát Lázár János ellenében építette fel. Az idei választáson azonban erre kisebb esélye lehet, mert ma már a korábbi polgármester és volt kancelláriaminiszter a városban a legnépszerűbb politikus. Lázár Jánost a vásárhelyiek 58 százaléka szeretné fontos politikai pozícióban látni, míg Márki-Zay Pétert csak 38 százalékuk. A hivatalban lévő polgármester számára az is elgondolkodtató adat, hogy a helyiek 51 százaléka nem szeretné semmilyen fontos politikai pozícióban látni.

Nézőpont Intézet

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!