2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Belföld

Márki-Zay Péter: „Pusztulnak az idősek”, ez a jó irány

A baloldal a pandémia kezdete óta egy olyan kampányt folytat, amelyben a koronavírus-járvány gazdasági és egészségügyi következményeit használja fel a kormány lejáratásához. Az összefüggést sokan sokféleképpen felvázolták már: minél több szenvedést okoz a koronavírus, ez annál jobban kikezdi a kormánypártokat, ezért ezt a szenvedést kell felhasználni a politikai célok, a kormányra kerülés megvalósításához. A legaljasabb módon talán Korózs Lajos MSZP-s politikus járt el, akinek tevékenységét külön is bemutatjuk. Azonban Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt nyilatkozatai is azt mutatják, hogy a baloldal igenis fel akarja használni a járványt.

  • Márki-Zay Péter: „Pusztulnak az idősek”, ez a jó irány

Csúcsra járatott halálkampány

– Az időseket, akik sajnos pusztulnak a koronavírus-járvány miatt is, sokkal könnyebben megvezette a Fidesz, mint a fiatalokat. Az új generációk, amelyek szavazni fognak ’22-ben, azoknál nagyon kicsi a Fidesz támogatottsága, tehát alapvetően az irány jó – mondta Márki-Zay Péter egy 2021. januári Facebook-videóban. (Az anyag ide kattintva elérhető, a baloldali jelölt idézett mondatai 1:52:30 körül hallhatók.)

Az a feltételezés, hogy az idős emberek halála Márki-Zaynak és a gyurcsányista koalíciónak kedvez, visszatérő téma a baloldali jelölt kommunikációjában. 

Az olaszországi Repubblica.it című lapnak adott novemberi interjújában Márki-Zay úgy értékelt, hogy szerinte Orbán Viktor támogatottsága csökkent, és további csökkenésre számít. 

– A Covid által megtizedelt idősebb generáció szavaz rá, nem pedig a fiatal tehetségek, akik egyre nagyobb számban hagyják el az országot – egyesített két baloldali toposzt (Covid-halálozás és elvándorlás) egy mondatban Márki-Zay.

– Az idősebbek, akik közül sajnos most nagyon sokan halnak meg, körülbelül kétharmad arányban támogatták [Orbánt], tehát az idő megint csak nem a Fidesznek dolgozik – mondta Márki-Zay néhány nappal később, egy facebookos bejelentkezés során. (A kérdéses rész körülbelül 5:30-tól látható.)

Márki-Zay Péter korábbi videóiban is visszaköszön a gondolat, hogy az idős választók halálával a baloldal járhat jól.– Ugye azok, akik most nagy számban meghalnak sajnos koronavírusban, ezen szavazóknak körülbelül a kétharmada a Fideszre szavazott. Akik helyettük szavaznának új generációként, nekik inkább egyötödük, aki Fidesz-szavazó, tehát van egy demográfia, ami nagyon Orbán Viktor ellen van – lamentált Márki-Zay 2021 januárjában. (A videóban 1:39:10-tól látható a kérdéses rész.) 

Ezt a gondolatot hasonló szavakkal már 2020 nyarán is megfogalmazta. – A demográfia az ellenzéknek nem hátrányos, […] ugye az idősek elmennek sajnos, viszont jönnek fiatalok, és ezek a fiatalok sokkal kisebb arányban Fidesz-szavazók, tehát több százezer szavazattal kevesebb várható egyébként a Fidesz oldalán, mint 2018-ban volt – mondta a baloldal jelöltje. (A kijelentés 4:50 után hangzik el.)

A baloldali hagyományokat folytatja

A baloldal a kezdettől fogva komoly politikai lehetőséget látott a járványban. A dolog érdekessége, hogy ezt nem is palástolták az egyes szereplők, nem gondolták úgy, hogy mások szenvedéséből politikai hasznot húzni legalábbis problémás – pedig valójában szégyen.

– Ugye most beütött ez a járvány, meg a nyomában lévő válság, és ez egy (…) nagy lehetőség arra, hogy visszaszorítsuk a Fideszt – mondta 2020-ban Tóth Endre, a baloldal közös budafoki képviselőjelöltje, akinek szavai a Momentum Mozgalom online elnökségi ülésén hangzottak el.

Nagy Attila Tibor baloldali politológus is arra hívta fel a figyelmet egy televíziós műsorban, hogy a baloldalnak  jobban ki kellene használnia a járványban elhunytakat gyászolók fájdalmát.

Az első hullám ismerten alacsony fertőzöttséget és halálozást hozott Magyarországon. 2020-ban a jelenséget Arató Gergely DK-s parlamenti képviselő, az egyesült baloldal kispesti jelöltje akkor úgy kommentálta az ATV-ben: „A halottak számában sem áll, sajnos, rosszul az ország" – érzékeltetve a „minél többen halnak meg, annál jobb” elvét.

A Soros György által is támogatott Political Capital elemzőintézet vezetője, Krekó Péter nyilatkozata is elhíresült: 

A tét magas. Ha aláásod az emberek hajlandóságát arra, hogy beoltassák magukat, akkor Orbánnak kell viselnie a politikai következményeket.

Az idézet nyomán Krekó számos sajtópert indított, mondván, félreértelmezték a szavait, és senkit nem biztat az oltási hajlandóság aláásására. 

A Magyar Nemzet ugyanis így értelmezte szavait, mégpedig abból kiindulva, hogy Krekó korábban a Gyurcsány-kormány tanácsadója volt, az utóbbi években pedig a jelenlegi ellenzéki szereplőknek adott tanácsokat, így a nyilvános megszólalása is értelmezhető eképpen. A perek jelenleg is folyamatban vannak.

A legismertebb halálkufár Korózs Lajos MSZP-s országgyűlési képviselő volt, aki egy propagandafilmet is forgatott.Az „alkotás” főszereplője Korózs és egy magát ápolónak, mentőtisztnek kiadó nő volt – akiről rövid úton kiderült, hogy csaló. Korózs állításának lényege az volt, hogy a járvány miatt számos kórházi ágyat szabadítottak fel, vagyis sok beteget hazaküldtek az egészségügyi intézményekből. Jellemzően olyanokat, akik nem igényeltek hosszú ápolást vagy állapotuk gyors javulására lehetett számítani. Korózs és a csaló nő azt hazudta, hogy halálos betegeket, mozgásképtelen embereket küldtek haza a kórházakból, akik emiatt meghaltak.Miután bebizonyosodott, hogy Korózs Lajos hazudott, és mások állítólagos halálából akart politikai hasznot hajtani magának és pártjának, a videót leszedték, a politikus pedig úgy folytatta pályáját, mintha mi sem történt volna.

Saját kijelentéseiről magyarázkodik Márki-Zay Péter

Magyar Nemzet, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Egyetért azzal, hogy politikai aktivistákat hívnak meg egyházi iskolákba?
David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman amerikai nagykövet ismét kioktatja a kormányt és Putyin-pártisággal vádolja és bírálja Orbán Viktort a hétfői, Magyar Külügyi Intézetben elmondott beszéde miatt egy, a szerkesztőségünknek eljuttatott levelében, amelyben az AmCham Patrons vacsoráján elmondottakat írták le.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!