2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Márki-Zay: A tartalék jelentős részét eltapsolta az előző vezetés

Hír TV

2018. március 8., csütörtök 12:36, frissítve: csütörtök 13:11

430 millió forint lejárt kötelezettsége, 270 milliós szállítási tartozása és 392 milliós adósságszolgálata van Hódmezővásárhelynek – állítja Márki-Zay Péter. A független polgármester azt is bejelentette, hogy a település 400 milliós többletéből 54 millió forintot hagyott az előző, fideszes városvezetés. Márki-Zay szerint kétségessé vált, hogy még az idén el tudják törölni a 100 négyzetméternél kisebb ingatlanok építményadóját.

Erzsébet-utalványra és sportegyesületekre is költött a polgármester-választás előtt a fideszes városvezetés az előző évi maradványból és a betervezett tartalékból.

„Ez az összeg 360 millió forint. Az aljegyző tájékoztatása szerint ebből az összegből, amely valamelyest a 400 millió forintot meghaladta, jelenleg is 54 millió forint, szabad rendelkezésére áll a városnak” – mondta Kovács László, a város pénzügyi szakbizottságának fideszes elnöke.

Márki-Zay Péter felelőtlennek tartja, hogy az előző városvezetés a kampány alatt elköltötte a tartalék jelentős részét.

„Már amikor a február 7-i költségvetést feltették a város honlapjára, bár ezt sokan nem találták meg, ebben már csak 316 millió szerepel, ebből mintegy 282 millió az, ami szabadon felhasználható, és abból 228 milliót fel is használt a város. A kampányidőszakban 2 hónap alatt a 12 hónapra tervezett tartaléknak a túlnyomó többségét feléltük. Nagyon nehéz így bármilyen ígéreteket teljesíteni, további fejlesztéseket végrehajtani, és nagyon be vagyunk szorítva, hogyha bármilyen olyan rendkívüli helyzet, katasztrófa lenne, mint ahogy volt egy lakástűz Hódtóban, hogy olyankor hova tudunk nyúlni” – fejtette ki a városvezető.

Hódmezővásárhelyen a település tartozásairól is vita van. Márki-Zay Péter szerint ide kell sorolni az Állami Követeléskezelőnek fizetendő 4,2 milliárd forintot, míg a helyi Fidesz szerint ez csupán a vízközművagyon megvásárlását jelenti.

Felmentette a jegyzőt

Márki-Zay Péter felmentette a hódmezővásárhelyi főjegyzőt. Erről maga Korsós Ágnes adott ki közleményt, amelyben úgy fogalmazott, bár az új polgármester korábban együttműködést ajánlott neki, amellyel élni is kívánt, szerdán mégis megkapta a felmentésről szóló értesítést. Márki-Zay Péter egy Facebook-posztban reagált, ahol azt írta, Korsóssal közös egyetértésben döntöttek, az Indexnek pedig azt mondta, azért kellett lépnie, mert a jegyző hosszú betegsége és az aljegyző távozása túl nagy működési nehézséget okozott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!