2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

Márki-Zay a baloldal többéves, megalapozatlan érveivel támadja a rezsicsökkentést

A balliberális miniszterelnök-jelölt az elmúlt időszakban többször kifejtette, hogy a polgári kormány által bevezetett – és 2013 óta töretlenül érvényesülő – rezsicsökkentés nem fenntartható. Márki-Zay Péter ezzel összefüggésben az „okos” illetve „valódi rezsicsökkentés” bevezetésének javaslatával állt elő, azt a látszatot keltve, hogy a baloldali pártok korábban hangoztatott rezsipolitikai elképzeléseihez képest más, újdonságnak tekinthető koncepciót képvisel. A jelek azonban arra mutatnak, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester által megfogalmazott, a rezsicsökkentést célzó kritikák szervesen illeszkednek abba a támadássorozatba, amit a balliberális tömb az elmúlt 9 évben folytatott a kormányzat említett intézkedése ellen. A Századvég új elemzéssorozatában – Márki-Zay Péter és balliberális szövetségesei napjainkban tett rezsipolitikai nyilatkozatainak tükrében – 2013-ig visszamenőleg feltárja és megcáfolja a rezsicsökkentéssel kapcsolatos félrevezető baloldali állításokat, megtévesztő kijelentéseket, illetve tévedéseket.

  • Márki-Zay a baloldal többéves, megalapozatlan érveivel támadja a rezsicsökkentést

Márki-Zay régóta ismert balliberális álláspontot hangoztat

A baloldali pártok kormányfőjelöltje, Márki-Zay Péter 2021 novemberében a „valódi rezsicsökkentés” szükségességét hangoztatva kijelentette, hogy a „Fidesz rezsicsökkentése fenntarthatatlan”, továbbá az intézkedés megszüntetésével összefüggésben elmondta, hogy „a Fidesz saját maga valószínűleg rákényszerül erre, mert ez teljesen tarthatatlan”. Ehhez hasonlóan Hódmezővásárhely polgármestere az „igazságos, okos és fenntartható rezsicsökkentés” megteremtésének ígéretével állt elő, majd hangsúlyozta, hogy „a kormányváltás után valódi rezsicsökkentést vezetünk be, amely fenntartható lesz”.

 

A baloldal 9 éve állítja, hogy a rezsicsökkentés fenntarthatatlan

Hangsúlyoznunk kell, hogy a rezsicsökkentést rövid távú, nem fenntartható lépésnek tituláló – és később megalapozatlannak bizonyuló – baloldali vélemények egyidősek a szóban forgó intézkedéssel, e kritikák ugyanis 2013 óta a baloldal politikai kommunikációjának meghatározó elemét képezik.

Többek között a Magyar Szocialista Párt részéről Gúr Nándor 2013-ban úgy vélekedett a rezsicsökkentésről, hogy a „végkifejlet meg az lesz, hogy nem csökkenni fog, hanem adott esetben még nő is a terhelés mértéke”, az LMP egykori országgyűlési képviselője, Vágó Gábor kijelentette, hogy „a kormány intézkedése hosszabb távon nem fog működni, nem lesz alacsonyabb a rezsi”, míg egykori párttársa, Schiffer András „rövid távú megoldásnak” nevezte a kormány említett intézkedését. Szintén 2013-ban, a Jobbik részéről Kepli Lajos „borítékolta”, hogy a 2014-es országgyűlési választások után a rezsicsökkentést – kormánypárti győzelem esetén – „egy díjemelés” fogja követni. Az exradikális párt színeiben Kiss Sándor továbbá azt vizionálta, hogy a lakosságnak a 2014-es voksolást követően vissza is kell majd fizetnie a rezsicsökkentéssel megtakarított összeget. Ezzel szemben a valóság az, hogy a kormányzat rezsicsökkentési programja 9 éve – megszakítás nélkül – érvényesül. Magyarországon 2012-ben a lakossági gáz ára 136 forint/köbméter volt, majd a rezsicsökkentés hatására 2015-ben és 2021-ben egyaránt 101-101 forintot kellett a magyaroknak fizetniük köbméterenként a gázért. Érdekesség, hogy a szóban forgó energiahordozó átlagára az Európai Unióban 2015-ben 220, 2021-ben 242 forint volt köbméterenként. A villamos energia tarifája Magyarországon 2012-ben – a rezsicsökkentés bevezetése előtt – 48,5 forint volt kilowattóránként, 2015-ben és 2021-ben azonban már csak 36,6-36,6 forintot kellett fizetnie érte a magyar lakosságnak kilowattóránként. Az Európai Unióban a villamos energia átlagára 2015-ben 65, 2021-ben 79 forint volt kilowattóránként (forrás: a magyar adatok vonatkozásában KSH, az európai adatok tekintetében Eurostat).

Látható, hogy Márki-Zay említett nyilatkozatai tartalmi szempontból nem jelentenek újdonságot a baloldal által évek óta képviselt rezsipolitikai állásponthoz képest. A hódmezővásárhelyi polgármester pusztán „újrahasznosította” azon balliberális erők rezsicsökkentéssel összefüggő – annak fenntarthatóságával kapcsolatos – kritikáit, amelyeknek leváltását ígérte korábban szimpatizánsainak.

Századvég

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!