2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Marad a válsághelyzet

Hír TV

2018. március 20., kedd 17:30, frissítve: kedd 18:01

Már a miniszterelnök szerint sincs terrorveszély Magyarországon, mégis ismételten meghosszabbítják a migrációs válsághelyzetet. Március elején is erről született döntés, pedig az elmúlt hónapban átlagosan már csak egy bevándorló lépte át a határt illegálisan.

Az egész ország területére kihirdetjük a migrációs válsághelyzetet – jelentette be két éve a belügyminiszter –, és bár a déli határhoz érkező emberek száma folyamatosan csökkent, a válsághelyzetet újra és újra meghosszabbították.

Nyilván a titkosszolgálati információkat kell összeadni, egyeztetni, és ezt követően hozza meg a kormány a szükséges döntést, de szerintem folytatódni fog ez a válsághelyzet. Ezt látjuk a folyamatokból, látjuk, hogy hullámszerűen újból és újból, megújuló energiával jönnek embercsempészek, hozzák a szerencsétlen sorsú migránsokat, meg nyilván ezen keresztül bejuthatnak további terroristák is Európába – közölte tavaly augusztusban Simicskó István honvédelmi miniszter.

A kormányzati politikusok azzal érveltek, a migráció és a terrorizmus között szoros összefüggés van. Tavaly decemberben ezt jelezte a budapesti karácsonyi vásáron a páncélos is.

Orbán Viktor hétfőn, a MOL tiszaújvárosi gyárának avatásán azonban már azt hangsúlyozta, hogy nincs terrorveszély, ezért jönnek a befektetések.

Csak olyan országban vannak beruházások, ahol fizikailag biztonság van, vagyis nincs terrorveszély és a közbiztonságot sem fenyegeti komolyabb kihívás – mondta a miniszterelnök.

Illegális bevándorlót egyébként utoljára március 3-án fogtak el a rendőrök, akkor is csupán négyet. Az elmúlt harminc napban pedig mindössze 28 bevándorlót tartóztattak fel a hatóságok.

A belügyminisztertől hiába vártunk választ arra, hogy ha már a miniszterelnök sem tud terrorveszélyt, akkor mi szükség van a válsághelyzet ismételt meghosszabbítására. Pintér Sándor sajtótájékoztatóján ugyan a miniszter kollégái több mikrofont is előkészítettek, de végül csak az állami tévé kérdezhetett.

A Lehet Más a Politikai országgyűlési képviselője úgy látja, jelenleg nem a Fidesz által emlegetett illegális bevándorlók, hanem sokkal inkább a kormány kockáztatja az ország biztonságát.

Olyan szempontból nem biztonságos, hogy maga Orbán Viktor és a kormányzat szolgáltatta ki Magyarország biztonságát, számtalan bűnöző kaphatott magyar állampolgárságot, élhetett a letelepedési engedéllyel, ami élethosszig tart. A legfontosabb a kormányváltás után, hogy a felelősöknek, így Orbán Viktornak is a bíróság előtt kell felelnie, amiért eladták az ország biztonságát – mondta Demeter Márta.

Legutóbb március 4-én hosszabbították meg újabb fél évvel a válsághelyzetet, amelynek révén a kormányzat már többször megkerülte a közbeszerzést. Például erre hivatkozva kerülték meg a nyilvánosságot tavaly a rendőrségi Mercedesek vásárlásakor – a beszerzés egyik nyertese a kormány egyik kedvenc beszállítója, a Porsche Hungária lett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!