2020. február 22.,
szombat, Gerzson napja

Már nem Paks II miatt tartozunk Oroszországnak

Magyar Nemzet

2019. november 19., kedd 08:11

Összesen tizenkét számla értékét, a Paks II beruházás finanszírozásának stabilitására létrejött orosz hitelkeretből eddig lehívott teljes összeget visszafizette már a magyar fél, ezzel kamatot takarított meg – mondta Süli János a Magyar Nemzetnek. A finanszírozási szerződés módosítása hamarosan a parlament elé kerül.

– Valamennyi, az orosz hitelből eddig lehívott tételt, tizenkét számlát előtörlesztettünk, vagyis a magyar államnak a Paks II beruházáshoz kapcsolódóan jelenleg nincs hiteltartozása Oroszországnak – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Süli János, miután a parlament gazdasági bizottságának beszámolt a projektről. A paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter hozzátette: a kamatmegtakarítással járó tranzakciót a magyar gazdaság jó teljesítménye és a kedvező nemzetközi pénzpiaci helyzet alapozta meg.

Süli János a meghallgatáson kiemelte, hogy hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet Paks II finanszírozási szerződésének módosítása, amellyel a beruházás befejezésének határideje is módosul. A miniszter a módosítás indoklásakor felidézte, hogy az atomerőmű kapacitásának fenntartását szolgáló projekt az Európai Bizottság kétéves vizsgálata alatt nem haladt, továbbá szükség volt a tervek átalakítására, hogy a létesítmény a magyar és az uniós előírásoknak is megfeleljen. 

 Süli János

 

Magyar Nemzet