2021. március 2.,
kedd, Lujza napja

Már Magyarországon is jelen van a brit vírusvariáns

2021. január 13., szerda 12:05

Három beteg mintájában azonosították a brit vírusvariánst – jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján.

Újabb 1358 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, jelenleg 4870 embert ápolnak kórházban,339-en vannak lélegeztetőgépen - ismertette az új adatokat az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, továbbra is csökken a kórházban ápoltak, illetve a lélegeztetőgépen lévők száma és habár a járványügyi adataink napok óta kedvező képet mutatnak, ez nem ok a lazításra.

Az elmúlt 24 órában 95 ember halt meg, az országos tisztifőorvos ezzel kapcsolatban elmondta, hogy összességében a halálos áldozatok csupán három százalékának nem volt alapbetegsége.

Minden csoportnak a védőoltását tervezzük. Kizárólag a beérkező vakcinamennyiség, ami határt szab a vakcinációnak – fogalmazott, hozzátéve, hogy kedd estig „eloltottuk" az összes beérkező vakcinát. Ismertette, hogy kedd estig összesen már 86 929 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint idősotthonban lakók és dolgozók.

Aláhúzta, hogy

január 18-án kezdődik egyeséknél a második kör. 

A tegnap beérkezett mennyiség (Pfizer, és Moderna) további 51 ezer fő beoltását teszi lehetővé – mondta Müller Cecília, aki az egészségügyi dolgozókat arra kérte, oltsák be magukat, mert szeretnének a következő csoportra.

Az elmúlt napon három beteg mintájában azonosították egy kutatás révén azt a brit vírusvariánst, amelyet már a környező országokban is azonosítottak. 

Az országos tisztifőorvos szerint nyilvánvaló volt, hogy a mutáns Magyarországot sem kerüli el. 

A mutáns vírus rendkívül gyors terjedésre képes, tehát a megbetegítő képessége 50-70 százalékkal több, mint az új koronavírusnak, amit a kezdet kezdetén azonosítottunk

- mondta el. 

Origo - HírTV