2021. március 8.,
hétfő, Zoltán napja

Már csak téli gumival biztonságos a közlekedés

Hír TV

2020. november 27., péntek 22:03

Mínuszok, ónos szitálás és akár hó is lehet az előttünk álló hétvégén. Kétségtelenül itt a tél, ami az autósoktól is elővigyázatosságot követel. A szakemberek arra figyelmeztetnek: most már kizárólag téli gumiabronccsal biztonságos a közlekedés.

A levegő hőmérséklete tartósan 7 fok alatt van, így közlekedésbiztonsági szempontból indokolt a téligumi használata. Erre hívja fel a figyelmet a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa is.

Négy tenyérnyi helyen kapcsolódik az aszfalthoz a gépjármű. Ezen a négy kis helyen kell megállnia biztonságban a gépjárműnek egy vészfékezésnél, egy adott kormánymozdulatnál, kikerülésnél, és tenni kell a dolgát. A téliguminak teljesen más az összetétele, a tapadási mutatói, ezért nagyon fontos dolog, hogy télen téligumival, nyáron pedig nyárigumival közlekedjünk, hisz mindkettőnek megvan a maga funkciója. És csak akkor tudja ezt biztosítani a gépjármű vezetőjének, ha abban az időszakban tényleg azok a paraméterek vannak fenn, amit az időjárás, út- és látási viszonyok megkövetelnek. 

- mondta Horváth László, a Zala Megyei Rendőr-Főkapitányság kiemelt főelőadója.

 Ugyancsak elengedhetetlen tartozéka a gépjárműnek télen a megfelelően működő világítás és fűtőberendezés is. Szükség van továbbá az ablakmosó folyadék rendszeres utántöltésére is. 

 

Hír TV

x
Rendkívüli hír