2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Már a héten új frakcióvezetőt választhat az LMP

Miután Szél Bernadett minden posztjáról lemondott a pártban, új társelnöke legkorábban szeptember végén lehet a pártnak. A leköszönő elnök marad a párt tagja, és a parlamenti mandátumát is megtartja, ugyanakkor azt mondta, hogy jelentős változásokra van szükség a párt működésében.

  • Már a héten új frakcióvezetőt választhat az LMP

Sokáig úgy tűnt, hogy Gyurcsány Ferenc mellett Szél Bernadett lesz az egyetlen ellenzéki pártvezér aki túléli az április 8-ai választási vereséget, végül a párt etikai bizottságának nyári döntései miatt lemondott.

Az egyáltalán nem megszokott még a magyar politikában sem, hogy egy párt a sajátjait bünteti ilyen módon ország-világ előtt, és én ezt nem is tudom elfogadni. Ezzel nem tudok azonosulni, nincs más eszközöm, ez az egy eszközöm van - mondta Szél Bernadett.

A párt etikai bizottsága a nyár folyamán futószalagon szállította a párt vezetőit, és parlamenti képviselőit elmarasztaló döntéseket. Szél Bernadettet, és Ungár Pétert 3-3 évre tiltották el minden pártbéli tisztségtől amiért ellenzéki koordinációról tárgyaltak a választási hajrában, Hadházy Ákos még a jogerős döntés előtt elhagyta a pártot.

Az egészen biztos, hogy nem teljesen okés minden az alapszabállyal... - az LMP szóvivője azt mondta: sajnálják, hogy Szél Bernadett így döntött, de előre tekintenek. A héten új frakcióvezetőt, ősszel pedig új női társelnököt választanak, de gyökeres változások lesznek a párt működésében is.

Nemcsak, hogy komolyan módosítani kell az LMP alapszabályát, hanem egy teljesen új alapszabályt szeretnénk alkotni. Új alapokra szeretnénk helyezni a működésünket. Mi is látjuk, ugyanis ezeket a problémákat az elmúlt években, ezek nyilvánvalóvá váltak. Hagy emeljem ki például azt a problémát, hogy az alapszabály nem biztosít kellő felhatalmazást a társelnökök részére. Itt a döntési, vezetési, irányítási jogkörökre gondolok - mondta el Kanász-Nagy Máté.

A Hír TV-nek nyilatkozó elemző szerint várható volt Szél Bernadett lemondása.

Én biztos vagyok benne, hogy Szél Bernadett lemondásának a személyes mozgatórugói között benne vannak ezek az etikai aggályok is, és az hogy az LMP jó pár döntése, és jó pár testületének a működése lényegében bohózatba fulladt. Ami azért korábban nem feltétlenül volt jellemző az LMP-re, de azt gondolom, hogy ez csak egy másodlagos ok, és pontosan azoknak a hatalmi harcoknak a következménye, ami okán egy vezetőnek ilyenkor egy ilyen súlyos választási bukás után le kell mondani - mondta Pulai András.

Az elemző szerint elképzelhető, hogy a különutas politizálást támogatók kerülnek fölénybe a pártban, az intézet felmérései szerint ez tovább csökkentené a párt támogatottságát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!