2019. január 22.,
kedd, Vince, Artúr napja

Május 26. az új vízválasztó: átalakulás előtt Európa politikai térképe

Hír TV

2019. január 10., csütörtök 22:00, frissítve: péntek 13:55

A három legfontosabb kérdésben illiberális álláspontot foglalnak el a magyarok - erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök az év első Kormányinfóján. Szakonyi Péter, Kósa András, Farkas Örs és Pindroch Tamás Szarvas Szilveszterrel együtt elemezték a Csörtében az elhangzottakat.

Orbán Viktor európai politikai céljait vázolta a csütörtöki Kormányinfón. Nem csupán az Európai Parlament, hanem az európai intézményrendszer átalakítása a cél, egyúttal új szövetségi politika az európai jobboldal erői számára. Május 26. vízválasztó lesz mindenképpen, a teljes európai parlamenti pártcsalád átalakulás előtt áll Pindroch Tamás szerint, és ebben a Kormányinfóról stúdiónkba a műsorvezetővel együtt érkező Kósa András is egyetértett.

Kósa is emlékeztetett, hogy Emanuel Macron volt az, aki korábban meglebegtette, hogy az Európai Parlamentben egy, a Néppárt egyes elemeit is magában foglaló új pártszövetséget és blokkot kíván létrehozni. Erre tényleges és egyenes válasz Orbán Viktor felvetése, bár megjegyezte: Orbán Viktor kiterjesztően érti a bevándorlásellenes politikusok körét, Manfred Weber demokrácia és egyéb kérdésekben finoman szólva sem sorolható egyértelműen Orbán Viktorral egy körbe. Úgy véli, ezzel együtt a Néppárt esetleges vezetőjeként és a Bizottság leendő elnökeként neki is lehet néhány szava Macron és Orbán irányába egyaránt. 

Szakonyi Péter szerint erősen túldimenzionált a bevándorlás kérdése a kormány retorikájában, se energetikai, se kulturális se egyéb kérdések nem kerültek terítékre. Pindroch Tamás és baloldali kollégái szerint ez részben a kérdező újságírók felelőssége, hisz elszalasztották az adódó lehetőséget. Kósa András szerint azt láthattuk, hogy amikor egyes, az ellenzék számára érdekes kérdések kerültek elő, a miniszterelnök panelválaszokat adott. Farkas Örs szerint azonban érthetetlen, hogyha valaki meghallgatja a kollégáját, amint feltesz egy kérdést, miért teszi fel ugyanazt újra és újra? Kósa András - saját, a Miniszterelnöknek feltett kérdésére utalva - Orbán Viktor lepattintotta a baloldali sajtót a bikaviadalos hasonlattal. Szarvas Szilveszter szerint azonban ez inkább új esélyt teremtett, hogy a megszokott arroganciát levetkőzve új alapokon próbálkozhassanak az ellenzéki újságírók.

Farkas Örs elemző kitért Orbán Viktornak az európai jobboldali pártok irányába küldött üzenetére. Szerinte az tapasztalható, hogy a Néppárt jelenlegi struktúrájában olyan pártok  vannak jelen, amelyek a valóságban egyáltalán nem jobboldaliak. Példaként emelte ki Jean Claude Junckert és annak luxemburgi pártját is, amely teljesen más elvek és politika mentén mozog, mint például Orbán Viktor és a Fidesz. Annyi köze van a kereszténydemokráciához, mint Gyurcsány Ferencnek – jegyezte meg Farkas Örs. A Néppárt vezető szerepét folyamatosan az akkut hatalomkoncentráció oldaláról, és nem ideológiai alapokról közelítették, ezáltal mára annyira felhígult, hogy kétségtelenül ma a Fidesznek több ellensége van a Néppárton belül, mint a Néppárton kívül – tette hozzá. Május 26. vízválasztó, hisz Macron sem tétlen: azon dolgozik, hogy ezeket a liberális elemeket a Néppártból kiszakítsa, és magához édesgesse. A jelenlegi helyzet átláthatatlan, és nem lehet még tudni, hogy annak letisztulásával milyen új struktúra körvonalazódik.