2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Belföld

Május 26-án döntünk Európa sorsáról

Május 26-ára tűzte ki az Európai Parlament magyar képviselőinek választását Áder János köztársasági elnök. A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint a választók 54 százaléka a Fidesz–KDNP pártszövetségre szavazna, ezzel kormánypárti EP-lista a jelenleginél kettővel többet, 14 mandátumot szerezne.

  • Május 26-án döntünk Európa sorsáról

Kitűzte május 26-ra az Európai Parlament magyar képviselőinek választását Áder János köztársasági elnök – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal a honlapján pénteken.

Áder János elnöki nyilatkozatában felidézte: az Európai Tanács döntése értelmében 2019. május 23-a és 26-a között kell megtartani az európai parlamenti választásokat az unió országaiban.

„Alkotmányos kötelességemnek eleget téve, összhangban az uniós rendelkezésekkel és hazánk Alaptörvényében foglaltakkal, az európai parlamenti választások magyarországi időpontját 2019. május 26-ára írom ki” – közölte az államfő.

Hozzátette: a választás valamennyi választójoggal rendelkező magyar állampolgár számára lehetőség arra, hogy a következő öt esztendőben befolyásolja az Európai Unió jövőjét.

„Magyarország a hazánk, Európa a közös otthonunk. Valamennyi választásra jogosult honfitársamat arra kérem, vegyen részt a soron következő európai parlamenti választáson” – olvasható a nyilatkozatban.

A választási törvény szerint a hivatalos kampány április hatodikán kezdődik, és újdonság, hogy azok a magyarok is szavazhatnak, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel. A választók 54 százaléka a Fidesz–KDNP pártszövetségre szavazna, ezzel a Fidesz lenne az Európai Néppárt legsikeresebb pártja egy most vasárnapi európai parlamenti választáson – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint a Trócsányi László által vezetett kormánypárti EP-lista a jelenleginél kettővel többet, 14 mandátumot szerezne. A felmérés második helyén a Jobbik áll 13%-kal, ők 3 brüsszeli mandátumot szereznének. 3. az MSZP-Párbeszéd lista 11%-kal, a DK 6, az LMP 5 százalékon áll, amely mindkét ellenzéki erő esetében egy-egy képviselői helyet jelentene az EP-ben.

Az LMP egy mandátuma úgy tűnik, hogy biztos– mondta Vágó Gábor, de a zöldpárt listavezetője ennek ellenére bízik a két mandátum megszerzésében. Az LMP alapvetően egy hajrápárt, mindig a végén szoktuk meghúzni. 2014-ben februárban még csak 2 százalékra mértek minket, és meglett az öt százalék.

A felmérés szerint a DK 6 százalékot kapna, ami egy képviselői helyet jelentene, de Gyurcsány Ferenc pártja továbbra is bizakodó. „Az Európai Unió most tett közzé egy friss mandátum becslést eszerint a Demokratikus Koalíciónak két mandátuma van, ez ugye éppen a duplája annak amit legutóbb mértek nekünk az Európai Unió mandátum becslésekor. Ha minden hónapban ilyen hatékonyan tudjuk növelni a szavazóink arányát én nagyon boldog ember leszek május 26-án”– nyilatkozta Rónai Sándor a DK szóvivője. Az MSZP-Párbeszéd-szövetség jelenleg két EP-mandátumban reménykedhet.

A Nézőpont mérése egy mérés, van még számos más mérés is, folynak az egyeztetések a szocialistákkal, hogy hogyan álljon össze a közös Párbeszéd-MSZP lista – mondta Jávor Benedek.  Arról azonban hiába kérdeztük a Párbeszéd társelnökét, mikor hozzák nyilvánosságra a véglegesített, közös listát, Karácsony Gergely nem válaszolt. Ez a folyamat elkezdődött, az eredményekről be fogunk számolni a sajtó számára– mondta csupán. A Párbeszéd részéről Jávor Benedek az első számú jelölt, a szocialistáknál Tóth Bertalan, aki azonban jelezte nem kívánja felvenni brüsszeli mandátumát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Húsz éve minden európai választást megnyertünk. Mi vagyunk Magyarország és Európa legsikeresebb politikai közössége. Nem tűzhetünk ki kisebb célt, azt javaslom, nyerjük meg ezt is – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök abban a videóban, amelyet a közösségi oldalára töltött fel, és amely egy részlet a kormánypártok pénteki európai parlamenti kampánynyitóján elhangzott beszédből.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!