2022. 05. 29. Vasárnap Magdolna napja
Következik:

Vezércikk - Olvasunk a sorok között 05:00

Belföld

Magyarországon is tesztelik az újfajta, élő vírussal működő vakcinát

Az izraeli vakcina működési elve merőben eltér a jelenleg használt koronavírus elleni oltóanyagokétól.

Magyarországon is tesztelni fogják embereken az NRx Pharmaceuticals nevű biotechnológiai vállalat és az Izraeli Biológiai Kutatóintézet által kifejlesztett BriLife nevű vakcinát, aminek az adja a különlegességét, hogy génmódosított élő vírussal működik - derült ki a vállalat egyik közleményéből.

Bár az oltóanyagnak még csak most fog elkezdődni a második fázisú vizsgálata, a kutatók így is abban bíznak, hogy hatékonyabb lesz, mint a Pfizer vagy a Moderna készítménye – írja a Jewish News Syndicate izraeli hírportál.

Annak ellenére, hogy a BriLife vakcina izomba szúrt injekció formájában vált ki immunitást,

a működési elve merőben eltér a jelenleg használt koronavírus elleni oltóanyagokétól, ugyanis élő vírus található benne, ami tüskefehérjéket növeszt a felszínén.

Nagyon leegyszerűsítve az izraeli vakcinát úgy fejlesztették ki, hogy a tudósok vettek egy emberre veszélytelen, általában lovakat és szarvasmarhákat megbetegítő, úgynevezett vezikuláris stomatitis vírust (VSV), aminek a genetikai állományát úgy módosították, hogy SARS-CoV-2 koronavírus tüskefehérjéket növesszen a felszínén. Ezt a mesterségesen létrehozott kórokozót aztán kémcsövekben felszaporították, hogy oltóanyagnak lehessen használni.

Noha a génmódosított VSV-vírus nem koronavírus, mégis képes immunválaszt kiváltani a járványért felelős kórokozó ellen, mivel a burkán koronavírus tüskefehérjék csücsülnek.

A génszerkesztéssel módosított vírusok vakcinákban történő felhasználása viszonylag új technológiának számít. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Ervebo néven engedélyezett 2019-ben egy olyan, ebola elleni oltást, aminek hatóanyaga szintén módosított vezikuláris stomatitis vírus volt.

Mintegy 240 fő bevonásával a BriLife vakcina első fázisú klinikai vizsgálata még tavaly november 16-án zárult. Ennek eredményeként elmondható, hogy

az oltóanyag által kiváltott immunválasz során legalább annyi, de gyakran több koronavírus elleni antitest termelődött az emberek szervezetében, mint a Pfizer vagy a Moderna vakcina esetében.

A második fázisú vizsgálat, mely során a vakcina hatásosságának és biztonságosságát tesztelik majd, hamarosan megkezdődik. Ezzel kapcsolatban érdekesség, hogy Magyarország az első európai ország, ahol a gyártó önkéntesek jelentkezését várja tesztelésre. Az NRx Pharmaceuticals egyébként már tavaly december 9-én megállapodott az illetékes hazai hatóságokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!