2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Magyarországon is lehet majd vádalkut kötni

Hír TV

2018. június 30., szombat 11:46, frissítve: szombat 11:49

Vasárnaptól hatályba lép az új büntetőeljárási törvény és vádalkut is lehet kötni. A változásoktól azt várják, hogy gyorsabb lesz az igazságszolgáltatás. Az ügyész a vád uraként már a bírósági tárgyalás előtt megállapodhat a szankcióról a sértettel.

Vasárnaptól már Magyarországon is lehet vádalkut kötni, bár ez nem teljesen olyan lesz, mint az amerikai krimikben. Az ügyész még a bírósági tárgyalás előtt – beismerő vallomásért cserébe – egyezséget köthet a vádlottal és védőjével például a büntetés mértékéről. A megállapodást a bíróságnak kell jóváhagynia.

„Ebben az egyezségben sok mindenről megállapodhat az ügyész a terhelttel, de két dologban bizonyosan nem: a tényállásban és a minősítésben, mivel ezt az ügyész állapítja meg” – hívja fel a figyelmet Vida József, a Legfőbb Ügyészség megbízott főügyészségi csoportvezetője.

Ahogy eddig is, a nyomozás során többféle titkos eszközt használhatnak a hatóságok. Lehallgathatják a telefonokat, átvizsgálhatják a leveleket, vagy fedett nyomozókat alkalmazhatnak, de ezentúl az új büntetőeljárási törvény szabályait kell követniük.

„Egy magasabb szintű igazságügyi kontrollt biztosít ott, ahol eddig ez nem volt, vagy nem volt szabályozva. A célok, a büntetőeljárási célok nem változnak. A leplezett eszközök célhoz kötöttsége sem változik” – emelte ki a Hír TV-nek nyilatkozó Miskolczi Barna, a Legfőbb Ügyészség megbízott főosztályvezető ügyésze.

A nyomozás két szakaszra oszlik majd. A felderítésért a nyomozóhatóság, például a rendőrség felel, a vizsgálati szakban azonban már az ügyész irányít. Ő akkor lép a képbe, amikor valakit meggyanúsítanak.

„Innentől kezdve az ügyészség jogosult nemcsak a vádemelésig, hanem a vádemelést követően is, a bírói szakban a nyilatkozatra” – magyarázta Fazekas Gáza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

A jövőben már nemcsak a sajtó, hanem az internetes blogok is kérhetnek felvilágosítást egy-egy bűnügyről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!