2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Magyarország készen áll a tömeges oltásra

Magyarország készen áll a tömeges oltásra - jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Orbán Viktor hozzátette: amennyiben nagymennyiségű vakcina érkezik, akár tízezer fölötti oltópontot is kialakíthatnak. A kormányfő elmondta a nyugati vakcinák mellett figyelemmel kísérik a keleti fejlesztéseket is. A miniszterelnök szerint az orosznál hamarabb és nagyobb mennyiségben állhat majd rendelkezésre a kínai vakcina. Orbán Viktor kiemelte, a magyar egészségügyi rendszer a támadások ellenére jól teljesített.

  • Magyarország készen áll a tömeges oltásra

Mint mondta, a tömeges beoltásnak nem a technikai kapacitásunk az akadálya, ha megérkezik a nagy tömegű vakcina. Az embereknek oda kell menniük majd, ahol szavazni mennek. Nyugatról az EU intézi a vakcinákat, 27 tagállam egyben szerződött, Brüsszel osztja szét az érkező oltást. Nem elégedett viszont a tempóval a magyar miniszterelnök. A keleti kapcsolatokat a kormány intézi, Brüsszel ezzel nem foglalkozik. Az embernek két lába van, az orosz vakcinából nincs elég, de úgy tűnik, hogy a kínai vakcinából elegendő lesz a mennyiség. Azt is hansúlyozta: ideális esetben mindenki választhat, hogy melyik vakcinát választja

Azzal kapcsoplatban, hogy az EU-ban igazságosan osztják el a vakcinát, Orbán Viktor arról beszélt: az olaszok indulatainak okát nem ismerjük, de az látszik, hogy lehetséges az uniós kvótán kívül külön megállapodást kötni. Mi is küldünk ki ügynököket, még nem jártunk sikerrel. Mindenki tárgyal az EU-s kvóta fölött, ez nem tilos – mondta el a műsorvezető kérdésére Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint márciusra kellene a lakosság 40-50 százalékát beoltatni a harmadik hullám megelőzésére. Ezen jó gondolkodni, de a feltételes módokkal csínján kell bánni. Nem engedünk a csábításnak: a kérdés az, hogy van-e vakcina. Ha gyorsan van itt, akkor gyorsan és sokat fogunk oltani. Fontos az apró munkát elvégezni.

S hogy hol tartunk a magyar oltóanyaggal? Mint a kormányfő mondta, a vírus kitörése után a legtöbb ország saját kapacitások kiépítésén kezdett gondolkozni. Ezek békeidőben veszteséget jelentenek, ezért mindenki óvatos volt. Megtanultuk, hogy járvány idején viszont életet menthet, ha tud gyors, tömeges vakcinát előállítani. Mindent megtettünk azért, hogy a következő világjárványra ne csak felkészültek legyünk lélegeztetővel, védőfelszereéssel, hanem saját gyártású orvosságunk gyógyszereink, oltóanyagunk és az ezt legyártó gyári kapacitásunk is meglegyen.

Orbán Viktor kiemelte: a Pfizer vakcina valójában egy magyar vakcina. Karikó Katalinnal egyeztett a miniszterelnök, akitől megtudta, hogy amerikai pénzből, magyar ésszel készült a vakcina. Karikó Katalin egész családja kiemelkedő, a szíve is a helyén van.

A gazdaságvédelemmel kapcsolatos kérdésre A kormányfő aláhúzta: minden adócsökkentés nehéz helyzetbe hozza az adóbeszedőket, de most a munkahelyeket kell védeni. A munkahelyet a vállalkozások adják az embereknek. Érthető, hogy az önkormányzatoknak ez nem jön jól, de válság idején mindenkinek hozzá kell járulni, hogy ne érjen minket nagyobb veszteség. A baloldal általában az adóemelésben látja a megoldást. A jobboldal viszont abban hisz, hogy a vállalkozókat kell segíteni, hogy meg tudjuk őrizni a munkahelyeket. Ez jól sikerült. A munkanélküliségi statisztikában harmadikok vagyunk az unióban. Legalább ilyen fontos, hogy egyetlen nagy tervről sem kellett lemondanunk: Vissza tudjuk építeni a 13. havi nyugdíjat, és nem kellett a családtámogatásokat. és az otthonteremtési programot sem átütemezni. Ez komoly teljesítmény – erősítette meg a miniszterelnök.

Azt is hangsúlyozta: beruházók, nyugatról, keletről is érkeznek, mert Magyarország jó hely. De ennél fontosabbak a magyar vállalkozások. A kkv-ék nagy többsége magyar, nekik segít az iparűzési adó csökkentése. 

Orbán Viktor szerint az évtized végére kell elérnünk oda, hogy a külföldre befektető magyar vállalkozások behozott profitja elérje azt a szintet, ami a külföldiek által innen kivitt összeg. Ezért segíteni kell a „kiruházásokat”, ezeket a külföldi magyar beruházásokat.

HírTV - Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!