2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Belföld

Magyarország gyorsabb, rugalmasabb határátkelést kér Ausztriától

Az osztrák határszigorítást követően a határátkelés gyorsabbá és rugalmasabbá tételét kéri Magyarország Ausztriától - ismertette a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az MTI-vel, miután határ menti választókerületek országgyűlési képviselőivel egyeztetett.

  • Magyarország gyorsabb, rugalmasabb határátkelést kér Ausztriától

Szijjártó Péter elmondta: a járvány tombol Európában, minden európai állam próbálja védeni polgárai életét és egészségét, az oltások rendkívül lassú szállítása miatt pedig újabb és újabb szigorító és korlátozó intézkedéseket vezetnek be Európa-szerte. Ausztria az elmúlt hét közepén vezetett be egy olyan szigorítást, ami miatt az oda dolgozni járó magyar ingázóknak is komoly nehézségekkel vagy kellemetlenségekkel kell szembesülniük - fogalmazott.

A miniszter a szigorítással indokolta, hogy hétfőn összeült azokkal a képviselőtársaival, akik a határ menti választókerületekben dolgoznak. Az egyeztetésen Ágh Péter, Barcza Attila, Hende Csaba, Nagy István agrárminiszter, V. Németh Zsolt, Vigh László és Hámori György, Kapuvár polgármestere vett részt, akikkel áttekintették a határ menti térségek helyzetét, és azt látták, hogy az első napok komoly fennakadásokat okoztak - mondta. Hozzátette: el kell ismerni hogy az osztrákok igyekeztek enyhíteni ezeken a nehézségeken, de még mindig több kellemetlenséggel jár ez az új szigorított rendszer a magyar ingázóknak, mint amelyekkel korábban kellett szembesülniük.

A miniszter a legfontosabb tanulságnak azt nevezte, hogy a határátkelőhelyeken egy- vagy többórás várakozás alakult ki. Úgy vélte, ezeknek az orvoslása csak úgy lehetséges, ha több sávot nyitnak meg vagy az ellenőrzést a határon gyorsabbá, rugalmasabbá teszik. Hozzáfűzte: ezért azt fogják kérni osztrák kollégáiktól, hogy azokon a magyar-osztrák átkelőkön, ahol erre lehetőség van, újabb sávokat nyissanak meg az ingázók számára a reggeli és az esti órákban és növeljék meg a személyzet létszámát osztrák oldalon.

Azt is kérni fogják az osztrákoktól, tegyék lehetővé azt, hogy a magyar munkavállalók valahol a határ közelében tesztelhessenek - mondta Szijjártó Péter. Ne fordulhassanak elő olyan esetek, hogy az ingázókat alkalmazó cég távoli központjához közel lévő tesztelőhelyekre kelljen menniük - fogalmazott.

Egyeztetni fog a határvédelemért felelős belügyminiszterrel is, mert "egy-két határátkelőhelyen a nyitvatartási időket majd mozgatni kell egy kicsit a magyar ingázók munkába járási és hazatérési időpontjaihoz igazítva".

Arra is ígértet tett, hogy folyamatosan kapcsolatban lesz képviselőtársaival, akik a terepen eddig is figyelték a határátkelőknél kialakult helyzetet, valamint kapcsolatot tartanak az Ausztriába dolgozni járó választókkal.

A miniszter úgy fogalmazott: folyamatosan próbálják az osztrák partnereiket rávenni arra, hogy segítsenek nekünk ennek a nehéz helyzetnek a megoldásában.

Ausztriában múlt szerdán léptek életbe a még szigorúbb beutazási korlátozások. A már korábban bevezetett regisztrációs és karanténkötelezettség mellett minden beutazni szándékozónak fel kell mutatnia egy 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet. Ha ezzel nem rendelkezik, akkor haladéktalanul, de legkésőbb 24 órán belül pótolni köteles. A szigorú szabályok alól az ingázók sem jelentenek kivételt, rájuk is vonatkozik a regisztrációs kötelezettség - hetente egyszer -, és beutazáskor nekik is fel kell mutatniuk egy negatív teszteredményt, amely azonban az ő esetükben egyhetes is lehet.

Párizs nem szeretné, ha Németország Franciaország felé is lezárná a határait

Párizs nem szeretné, ha Németország Franciaország felé is lezárná a határait az újabb koronavírus-variánsok terjedésének megfékezése céljából - jelezte hétfőn Clément Beaune francia Európa-ügyi államtitkár, miután a német hatóságok szigorították a belépést a cseh és az osztrák határszakaszon. 

A francia diplomácia szerint Németország hasonló lépésre készül a következő napokban a francia határszakaszon is, miután a kelet-franciaországi Moselle megyében erősen romlik az egészségügyi helyzet a dél-afrikai variáns terjedése miatt.

A keleti régióban a járvány gyorsabban terjed, mint Franciaország más részein, itt 100 ezer lakosra csaknem 300 fertőzött jut. Az országos átlag jelenleg 205.

"Nem szeretném, ha Németország teljesen lezárná a határát Franciaországgal" - mondta az államtitkár a France Info hírrádióban, jelezve, hogy egyeztetéseket kezdeményezett Németországgal ennek elkerülésére.

"Amennyiben Németország csökkenteni kényszerül a forgalmat Franciaország felé, azt szeretném, ha együtt határoznánk meg a lehető legszélesebb körben a kivételeket. Két nagy aggodalmunk van: a teherforgalom és a határmenti ingázók. Számukra a munkaképesség és a pénzkereseti lehetőség a tét" - hangsúlyozta a francia kormánytag.

Moselle megyéből mintegy 70 ezer francia jár át naponta Németországba és Luxemburgba dolgozni.

"Mindenről tárgyalunk azért, hogy ne szülessen olyan döntés, amelyről nem volt egyeztetés, és hogy ne legyen kellemetlen meglepetés" - mondta az államtitkár, aki a Franciaországgal határos német régiók vezetőivel is egyeztet a nap folyamán.

Clément Beaune azt is szóvá tette, hogy a Csehországból és Ausztriából érkezők számára megszigorított ellenőrzésről nem történt előzetes egyeztetés az Európai Bizottsággal.

A párizsi aggodalmakra válaszul a német kormány hétfőn jelezte, hogy "továbbra is megfigyeli az egészségügyi helyzetet, s folyamatosan dönt a pandémia ellen szükséges intézkedésekről".

A francia kormány a keleti országrészben az oltási kampány felgyorsításával kíván a fertőzőbb variánsok terjedése elleni küzdeni, más szigorításokat nem tervez. Az előre meghatározott oltóanyagokon felül a hétvégén a Moderna vakcinájából 2 ezer, hétfőn pedig a Pfizer-BioNTech oltóanyagából 30 ezer dózist kapott a megye.

Ezzel párhuzamosan a korábbinál szintén fertőzőbb brit variáns az országi északi részén, a belga határ közelében lévő Dunkerque városában terjedt el, ahol az új megbetegedéseknek már csaknem nyolcvan százalékát okozza. Az egészségügyi helyzet az elmúlt napokban indult romlásnak, s a városban és környékén jelenleg 100 ezer lakosra már 515 fertőzött jut az egy héttel ezelőtti 384 helyett. A helyi önkormányzati vezetők az iskolák bezárását kérték pár nappal a február 20-án kezdődő két hetes iskolai szünet előtt, de ehhez a kormány nem járult hozzá, hanem ezen a területen is az oltási kampány felgyorsítását ígérte.

Hír TV, MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!