2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Magyar Nemzet: Szabadulna az állatkerttől a főváros

Részvénytársasággá alakítaná át a Fővárosi Állat- és Növénykertet Karácsony Gergely főpolgármester kabinetje, ami belépőjegy-drágulást is hozhat a látogatóknak. Az ügy érdekessége, hogy ez éppen akkor történik, amikor kiderült: elszállt a biodóm költségvetése, és gazdasági visszaélések miatt az adóhatóság is vizsgálódik az intézményben. Mézes Rózsa gazdasági igazgatótól azért válhattak meg, mert sorra tárta fel az állatkertre nézve kellemetlenebbnél kellemetlenebb ügyeket.

  • Magyar Nemzet: Szabadulna az állatkerttől a főváros

Eltávolította pozíciójából Mézes Rózsát, a Fővárosi Állat- és Növénykert gazdasági igazgatóját Szabó Roland megbízott főigazgató – értesült az Origó megbízható forrásból. A szakember egymás után hozta főnöke tudomására az intézmény botrányos ügyeit, azonban elismerés helyett szerződést bontottak vele. A közöttük lévő feszültség alapvetően abból adódott, hogy míg Mézes a szakmai vonalat képviselte, addig Szabó Roland a városházának köszönhetően, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes bizalmasaként került az intézmény élére. Mindemellett még a nyáron a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgálatot indított az intézményben. Az Átlátszó arról írt, hogy a NAV nyomozói 2019-es iratokat foglaltak le a számviteli rend megsértésének gyanúja miatt, felmerült, hogy eltűnt 500 raklap térkő, nem a közbeszerzést elnyerő cégektől vásároltak takarmányokat, ezenkívül veszélyes állat simogatásával hirdették a gyerektábort, és csalásra biztatták a 65 év feletti önkénteseket a koronavírus-járvány alatt.

Ráadásul, mint a Magyar Nemzet is beszámolt arról, tízmilliárd forint hiányzik a Pannon Park-beruházás részét képező biodóm befejezéséhez, amit a fővárosi önkormányzat költségvetéséből kell majd kigazdálkodniuk Karácsonyéknak. Ezért sem meglepő, hogy a baloldali városvezetés minél hamarabb szeretné a fővárosi költségvetéstől különválasztani az állatkertet. Gy. Németh Erzsébet (DK) főpolgármester-helyettes még a biodóm sorsát érintő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a lehető leg­gyorsabban gazdasági társasággá alakítanák az intézményt.

Palóc André, a Századvég Alapítvány vezető elemzője lapunk kérdésére elmondta: nem első alkalommal fordul elő az új fővárosi vezetésnél, hogy úgy tűnik, inkább a politikai, semmint a szakmai szempontok a meghatározók egyes személyi vagy akár stratégiai és intézményi kérdések terén.

– Arra a kérdésre, hogy az átalakítás miért pont most vált ennyire sürgőssé a fővárosi vezetés számára, nehéz racionális indokot találni, ám mégis, nehezen lehet közben elmenni azon hírek mellett, amelyek éppen a Fővárosi Állat- és Növénykert körüli jelenlegi gazdasági ügyekről, esetleges visszaélésekről és a gazdasági igazgató menesztéséről szólnak. Érdekes, hogy a baloldal nem először szeretné a Fővárosi Állat- és Növénykert működési formáját átalakítani. Még 2008-ban Demszky Gábor egyik helyettese, Ikvai-Szabó Imre tett javaslatot az állatkert és a vidámpark egybeolvasztására és közös nonprofit részvénytársaságban való működésére – emlékezett Palóc André, aki szerint fontos megjegyezni, hogy a gazdasági társasággá alakításnak következménye lehet a jelentős drágítás például a belépők és egyéb szolgáltatások esetében. Illetve felvethet biztonsági kockázatokat is.

– Az állatkert veszélyes üzem, ahova legnagyobb számban gyerekek járnak. A fővárosi, illetve főváros környéki családok érdeke az lenne, hogy az állatkert működése átlátható, biztonságos és megfizethető maradjon – jelentette ki a Századvég vezető elemzője. – Amennyiben a működés a továbbiakban nem költségvetési szervezeti formában, hanem önálló gazdasági társaságként valósulna meg, úgy lényegesen nagyobb mozgástere lesz az új vezetésnek, kevesebb ellenőrzéssel, hiszen kikerülnének a főváros költségvetéséből – zárta elemzését Palóc André.

 

Magyar Nemzet, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!