2021. április 13.,
kedd, Ida napja

Magyar Nemzet: Önellátók lehetünk vírusellenes szerből

Magyar Nemzet

2020. március 17., kedd 07:22

A vírust semlegesíti, a megfertőződött sejteket pedig az immunrendszerhez hasonlóan elpusztítja majd a kutatók reményei szerint az új koronavírus elleni magyar fejlesztésű gyógyszer, amely néhány hétig megelőző védelmet is nyújthat. A kétkomponensű, fehérjealapú készítményen már gőzerővel dolgozik az erre a célra létrehozott konzorcium, hogy a vírusellenes szert az országon belül elő lehessen állítani legalább a hazai lakossági igényeket kielégítő mennyiségben. Minderről Kacskovics Imre, a konzorcium ötletgazdája, az ELTE Immunológiai Tanszékének vezetője beszélt a Magyar Nemzetnek.

Várhatóan tartósan együtt kell élnünk az új típusú koronavírussal, a tudósok elhúzódó járvánnyal számolnak. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy legyen megfelelő gyógyszer a fertőzöttek kezelésére – mondta a Magyar Nemzetnek a kórokozó elleni szer kifejlesztésére alakult konzorcium vezetője. Kacskovics Imre jelezte: olyan gyógyszer létrehozása a cél, amely semlegesíti a szervezetbe került vírust és a remények szerint azokat a sejteket is elpusztítja, amelyeket a kórokozó megfertőzött. Ez utóbbi azért fontos, mert csökkenti a vírusszámot a szervezetben. Mivel pedig a molekulának viszonylag hosszú a kiürülése, akár pár hétig is képes lehet majd védelmet nyújtani a betegségtől. Ettől azonban ez még nem vakcina, mert csak úgynevezett passzív immunitást biztosít, arra nem képes felkészíteni a szervezetet, hogy maga vegye fel a harcot a kórokozó ellen.

A fejlesztendő molekula nemcsak kettős hatású, de két komponensből is áll, tehát egy fúziós fehérje – magyarázta a tanszékvezető. Az egyik elem az a fehérje (ACE2), amelyen keresztül a vírus a szervezetünkhöz kapcsolódni tud, a másik pedig egy immunglobulin, az antitest egyik alkotóeleme. Mindkettő ismert és biztonságosan használható gyógyszeralapanyag. A vírusellenes szer pontos összetételét néhány hete publikálták, mondta Kacskovics Imre, hozzátéve: „Bár tudjuk, hogy mit kell előállítani, ez egy nagyon súlyos járvány, és ilyen szert még sosem gyártott senki. Így egészen addig csak hipotézisről beszélhetünk, amíg a molekulát biztonságosan el nem kezdik gyártani és tesztelni sejteken, később állatokon és végül klinikai vizsgálatokban.”

Ez pedig még hosszú idő, bár a kutatás-fejlesztés már megkezdődött az ELTE Természettudományi Kar Biológiai Intézetében, illetve a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Természettudományi Kar Biológiai Intézetében és a Szentágothai János Kutatóközpontban, ahol a legmélyebb egyetemi szintű szaktudás gyűlt össze az új típusú koronavírussal kapcsolatban. A gyógyszerfejlesztés, -engedélyezés és -termelés a hazai gyógyszerkutatásban és biotechnológiai fejlesztésben élen járó, megfelelő gyártási kapacitásokkal rendelkező Richter Gedeon Nyrt.-re hárul. A cég már állított elő ilyen típusú gyógyszereket, így elvileg minden adott ahhoz, hogy ezt az akadályt is sikerrel vegye.

A teljes cikk ITT olvasható.

Magyar Nemzet