2021. augusztus 2.,
hétfő, Lehel napja

Magyar Nemzet: Nemzetbiztonsági átvilágítást kezdeményeznek Stummer Jánossal szemben

2021. február 24., szerda 07:16

Soron kívüli nemzetbiztonsági átvilágítást kezdeményeznek a jobbikos Stummer Jánossal szemben - írja a Magyar Nemzet.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki elnöke azt állította: titkosítva, Orbán Viktor számára épülne külön bejáró a Puskás Arénához. A valóság ezzel szemben az, hogy biztonságtechnikai okokból szükséges egy ötvenméteres, autós-aluljáró építése, csakúgy, mint több hasonló külföldi stadionnál. A lap szerint az ügyben feljelentést tettek a Központi Nyomozó Főügyészségen ismeretlen elkövető ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt.

 

A Puskás Aréna kedden közösségi oldalán tudatta:

a fél év után esedékes felülvizsgálat szerint jobb megoldás lenne, ha a védett személyek, kiemelt vendégek, előadók autós közlekedési útvonala nem keresztezné a több tízezres közönség gyalogos útvonalát, célszerű e közlekedési utakat fizikailag elkülöníteni. A tervezett megoldás egy mindösszesen ötven méter hosszú autós-aluljáró lenne.

Ahhoz, hogy azt nemzetbiztonságilag kockázatmentesen lehessen megépíteni, valamint a közönség és a védett személyek biztonsága érdekében semmilyen információ ne kerüljön illetéktelen kezekbe, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága jóváhagyta, hogy a tervezési és kivitelezési munkák egy nemzetbiztonságilag minősített, meghívásos, többszereplős versenyeztetéssel legyenek megpályáztatva. A költségekről a pályáztatás után az építtető köteles beszámolni a nemzetbiztonsági bizottságnak – közölte a Puskás Aréna.

Tényi István az ügy kapcsán közérdekű bejelentéssel fordult Kövér László házelnökhöz Stummer János bizottsági elnök soron kívüli nemzetbiztonsági átvilágítása céljából, valamint feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen ismeretlen elkövető ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt.

A Puskás Aréna azért (is) szurkolóbarát stadion, mert a látogató nem csupán a neki kijelölt szektorba juthat el, hanem körbesétálhatja a létesítményt. Biztonságtechnikai szempontból ugyanez a tulajdonsága viszont gondot jelent. Hírlik, az Uruguay elleni avatómérkőzés – sajnos máig ez az egyetlen találkozó, amelyet telt ház előtt rendezhettek meg az arénában – után hozta szóba az egyik magas rangú vendég: hogyan kísérik be a védett személyeket a stadionba? Minden egyes esetben ugyanis kordont kellene állítani, megbénítva a közlekedést a létesítmény körül. Ezért van szükség nem csupán a fontos emberek, hanem a szurkolók érdekében is egy rövid aluljáróra. Ez a megoldás természetesen nem egyedi a stadionok világában.

Magyar Nemzet - HírTV