2021. április 13.,
kedd, Ida napja

Magyar Nemzet: Karácsonyék hallgatnak arról, kiken és mennyit spórolnának

Magyar Nemzet

2021. január 7., csütörtök 08:45

Semmilyen részletet nem árulnak el Karácsonyék arról, hogy milyen konkrét elképzeléseik vannak a fővárosi cégek összevonásával kapcsolatban, így sem a várható megtakarításokról, sem a végkielégítésekről és más munkaügyi intézkedésekről nem adtak választ lapunknak, ahogy a hatástanulmányt sem mutatták be. Közben a főpolgármester ígéretével ellentétben az FKF-től zömében éppen a beosztottakat küldik el a vezetők helyett - írja a Magyar Nemzet

A Főpolgármesteri Hivatal éppen Karácsony Gergely leghangzatosabb ígéreteivel kapcsolatban feltett kérdésekre nem adott érdemi választ a Magyar Nemzet közérdekű adatigénylésére és hatástanulmányt sem tudott bemutatni.

Bár a főpolgármester már november 20-án bejelentette: hat fővárosi cég – a Budapesti Városüzemeltetési Holding, a Főkert, az FKF, a Főtáv, a Temetkezési Intézet és a Főkétüsz – összevonásával nem megszorítanak, hanem megtakarítanak, s az átalakítások nem a szakmai dolgozókat érintik, hanem a vezetői pozíciókat, az igazgatókat és a bizottsági tagokat, ebből kevés látszik teljesülni.

A Magyar Nemzet hiába érdeklődött egyebek mellett arról, hogy éves szinten mekkora spórolást jelent, hogy a Karácsony ígéretei szerint egyharmadával csökkentik az említett cégek politikai vezetésének költségeit, és arra sem válaszoltak, hogy mekkora végkielégítést fizetnek az elbocsátott vezetőknek.

A Számadó Tamás főjegyző által szignózott, semmitmondó válaszban ugyanis az áll, hogy a politikai vezetés költségeinek csökkentéséről – azon túl, hogy megszüntették a főpolgármester szintén Karácsony-párti, klímavédelemért és fejlesztésért felelős helyettesének, Dorosz Dávidnak a hivatalát – nem adnak tájékoztatást, mivel az érinti a 2021-es költségvetést.

A december 7-én kelt levélből kiderül, hogy a büdzsét közel egy hónapja előkészítették, ám hiába ígérték, hogy azt követően elérhető lesz a „normaszöveg” a főváros honlapján, a politikai vezetésből származó költségcsökkentésről máig nem található tájékoztatás a Budapest.hu portálon. A végkielégítés kapcsán annyit írtak, hogy a fővárosi cégekénél a törvényben előírt minimálisnál magasabb összeg nem köthető ki, ahogy hosszabb felmondási idő sem.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Magyar Nemzet